Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 januari 2016

  Djurrättsaktivister ställs inför rätta

  Under fredagen startar rättegången mot sex djurrättsaktivister från en grupp som kallar sig "Tomma burar". I augusti genomförde gruppen en serie aktioner mot gårdar i Västmanland och Närke där de stal två grisar och åtta hönor.

  Arkivbild.
  Arkivbild.

  De två inbrotten skedde på Stjernsunds gård i Askersund och på en ladugård i Ransta i Västmanland. Vid båda tillfällena bröt sig aktivisterna in hos lantbrukarna för att stjäla djuren.

  Åtalas för stöld

  På Stjernsunds gård stals åtta värphöns och i Ransta stals två griskultingar värda 5 000 kronor. Aktivisterna har nu åtalats för stöld och rättegången, som hålls i Västmanlands tingsrätt, började klockan 13.00 på fredagen.

  Lämnar namn och kakor

  För att skapa debatt och väcka uppmärksamhet kring djurrättsfrågor valde aktivisterna ett något annorlunda tillvägagångssätt jämfört med andra inbrottstjuvar. De lämnade efter sig kakor, uppgav sina namn och meddelade lantbrukarna att de skulle anmäla sig själva till polisen.

  Förklarar sig

  På aktionsgruppen Tomma burars hemsida skriver de att djuren "fritogs" för att sedan placeras i nya hem där de får leva ett längre liv. En av aktivisterna som är med i Tomma burar heter Ramin Winroth och är från Göteborg. Han förklarar fritagningarna av djur på Tomma burars hemsida:

  "Vi vill utmana föreställningen att människan har en självklar rätt att utnyttja ickemänskliga djur." skriver han på hemsidan.

  Straff väntar

  Att aktionsgruppens metoder sker öppet, omaskerat och med ickevåld är inget som de utsatta djurägarna ser som någon förmildrande omständighet enligt tidningen lantbruk.com som varit i kontakt med en av dem. Eventuellt väntar böter eller fängelsestraff för aktivisterna. De har även skadeståndsanspråk mot sig från djurägarna.

  Under förra året deltog aktivisterna i totalt tre så kallade fritagningar av djur och till tidningen lantbruk.com säger aktivisten Martin Smedjeback att han inte kan utesluta att fler aktioner kommer att begås i år.

  Relaterade artiklar

  Till toppen