Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 september

  Aktivister säger sig komma från länsstyrelsen

  Aktivister har vid flera tillfällen runt om i landet fått djurägare att tro att de är representanter från länsstyrelsen och är på gården för att utföra djurskyddskontroller. Nu uppmanas djurhållare till försiktighet.

  FOTO: Johan Nilsson/TT

  – Branschen måste ta ansvar för de som inte följer lagar och regler och börja ställa upp för våra bönder och deras säkerhet, säger Kees de Jong, vd på Gård & Djurhälsan, till ATL.

  Att aktivister bedrar djurägare på detta sätt är inget nytt enligt Kees de Jong.

  – Jag har ingen exakt statistik men dessa typer av bedrägerier är återkommande. Aktivisterna är väldigt fyndiga och bra på att vilseleda djurägarna, säger Kees de Jong.

  Efter ett uppmärksammat fall gick Gård & Djurhälsan nyligen ut med en uppmaning till djurhållare att vara försiktiga.

  – I det senaste fallet kom det några personer som gav sken av att tillhöra länsstyrelsen till en gård och fotograferade och filmade djuren. När gården senare besöktes av en ”riktig” veterinär började man prata om den tidigare kontrollen. En kontroll som varken veterinär eller länsstyrelse hade någon vetskap om.

   Kees de Jong, vd på Gård & Djurhälsan.
  Kees de Jong, vd på Gård & Djurhälsan. FOTO: Gård & Djurhälsa

  Läs också: Nyäster lantbruk: En varning gick ut

  Rådet: Be om legitimation

  En försvårande omständighet för djurhållare som kontrolleras är att de redan från början befinner sig i en beroendeställning vid besök av myndighetspersoner, menar Kees de Jong.

  – Jag förstår djurägarna. Man tror att det är ett oanmält besök och även om man inte har något att dölja kan man känna oro. Då är det första man gör oftast inte att ifrågasätta en kontrollant.

  Vad bör göras för att undvika bedragare?

  – Poliser exempelvis identifierar sig självmant varje gång, det borde länsstyrelsen och andra myndigheter också göra på rutin. Som djurägare vill vi uppmana till att faktiskt be om legitimation om det inte uppvisas självmant. Det är en rättighet man har och det är viktigt att använda sig av den.

  Läs också: Mjölkbonden som stöttar när andra bönder mår dåligt

  Länsstyrelsen: ytterst olyckligt

  Enligt uppgifter till ATL ska ett antal fall ha inträffat i bland annat Västra Götaland och Värmland, men det är inte helt lätt att kartlägga i vilken utsträckning bedrägerierna sker.

  – Jag skulle inte säga att det är vanligt förekommande, men det har hänt några gånger det senaste året. Varje gång är en gång för mycket. Vi känner dock bara till ett fall i länet hittills, säger Ingrid Guldbrand på länsstyrelsen i Västra Götaland.

  För att säkerställa att allt går rätt till uppmanar även hon lantbrukare att be om id-kort.

  – Skulle personen då säga att kortet är glömt eller liknande bör man ringa till vår växel.

  Det kan vara svårt för djurägare att be om legitimation. Är det något kontrollanterna borde visa upp självmant?

  – Vi har redan som vana att man visar upp id, men vi vill ändå be lantbrukare och djurägare om att de alltid ber om legitimation. Vi vill vara helt säkra på att aktivisterna aldrig kommer in och tar bilder i länsstyrelsens namn.

  Vad tänker du om att lantbrukarnas förtroende för länsstyrelsen skulle kunna skadas enormt vid dessa besök?

  – Det är ytterst olyckligt när aktivister utger sig för att vara oss. Om det inte kommer fram till djurhållarna att det inte är vi kan det skada förtroendet väldigt. Därför är det viktigt att informationen kommer fram.

   Ingrid Guldbrand länsstyrelsen i Västra Götaland.
  Ingrid Guldbrand länsstyrelsen i Västra Götaland. FOTO: Privat

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen