Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 april

  Djuren led – massiva brister på djurfristad

  Gården skulle ge lantbruksdjuren en fristad och skydda dem från människan. Men djurens skötsel försummades så grovt att länsstyrelsen i januari gav föreståndaren fullständigt djurförbud.

  Femton får ligger på en ströbädd i en ligghall bakom ladugården. De flesta kan inte resa sig, bara lyfta på huvudet. Det tycker inte föreståndaren är märkligt för hon ser i deras ögon att de vill leva, säger hon till länsstyrelsens djurskyddsinspektörer när de besöker gården efter en anmälan i oktober 2020.

  Ett skäl till att fåren inte kan gå är att klövarna inte blivit verkade på så länge att det är praktiskt omöjligt. Att det är ett misslyckande medger föreståndaren men skyller på okunniga och lata volontärer och aktivister som hellre gör snygga hemsidor än drar på sig stövlarna och hjälper till. Allt enligt länsstyrelsens dokumentation från besöket.

   Faksimil från utlåtande av hovslagare till länsstyrelsen.
  Faksimil från utlåtande av hovslagare till länsstyrelsen.

  Stort ideologiskt stöd

  Gården hade länge ett massivt ideologiskt stöd från den samlade djurrättsrörelsen med otaliga artiklar och postningar på sociala medier. Men det praktiska stödet i vardagen har brustit.

  I ett ursinnigt inlägg på Facebook skriver föreståndaren:

  ”Eftersom länsstyrelsen jagat mig som en häxa har jag inte kunnat gå ut och skriva Hjääääälp!!! Vi hinner inte med djuren.”

  Hon fortsätter:

  ”Att klövar inte är klippta är p g a oengagerad styrelse och slöa kränkta volontärer som inte kan hålla tider samt beror på att människor tycker det är ok att lämna djur på djurfristäder.”

  Ett annat skäl till att fåren inte orkar resa sig är att de är gamla. Det ses inte som ett argument för avlivning.

   Faksimil från veterinärs utlå­tande till länsstyrelsen.
  Faksimil från veterinärs utlå­tande till länsstyrelsen.

  Överklagade beslut

  I beslutet om djurförbud skriver länsstyrelsen att föreståndaren ”framfört att det skulle vara mer acceptabelt att djur på en djurfristad lider till en viss grad eftersom ’de lider för sin egen skull’, till skillnad från djur som hålls för produktion”.

  I ett överklagande av ett avlivningsbeslut skriver föreståndaren:

  ”De får som dömts ut är äldre får som samtliga har en god livskvalitet i det att de kan följa med sin flock, äter med god aptit, är i gott hull, visar tecken på glädje och tillfredsställelse samt står på behandling. De är dock äldre och har viss stelhet i kroppen samt ledrelaterade problem som de behandlas för. Även när de fått smärtstillande så kvarstår deras för en äldre individ karaktäristiska gångstil.”

  Stort lidande

  Den inställningen har lett till ett stort lidande för djuren och flera myndighetsbeslut om omedelbart omhändertagande och avlivning av ett stort antal djur, skriver länsstyrelsen när den i januari i år beslutar att föreståndaren inte längre får ha några djur alls.

  Förbudet är inte tidsbegränsat. Före beslutet har det gjorts nio kontroller och fattats fyra beslut under nästan åtta års tid om brister i fristadens djurhållning.

   Faksimil från berörd länsstyrelsens tvärvillkor.
  Faksimil från berörd länsstyrelsens tvärvillkor.

  Fårflocken som inte kan resa sig är bara ett exempel. Andra punkter som brustit är hästar med obehandlad fång och hovar som inte verkats, oklippta får, bristande medicinering och journalföring, djur som behandlats med veterinära och humana läkemedel utan veterinärordination, bristfällig märkning, bristfällig hantering av döda djur, dålig stängsling, grav övervikt när djur haft fri tillgång till foder och dålig foderhygien på grund av råttinvasion.

  Två får avlivades

  Den 3 november 2020 finns det 90 får på gården, två avlivas av djurskyddsskäl. Senare i november beslutas om avlivning av ytterligare tolv får och en häst. I oktober avlivades tretton får. Som mest kan det ha funnits mer än 150 höns, får, nöt, gris och häst på gården.

  ATL har pratat med medlemmar i den förening som drivit djurfristaden. De har avböjt intervju. Vi har också utan framgång sökt föreståndaren.

  LÄS MER OM FRISTADEN:Djurfristaden prisades – nu tar aktivisterna avståndLänsstyrelsen trodde att djurfristaden skulle avvecklasMisstänkt vanvård på djurhem för lantbruksdjur

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen