Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 augusti 2019

  Djurägaren om stödet efter tågolyckan

  De 24 kvigor som dog i en tågolycka utanför Säffle på onsdagen tillhörde Katarina och Hans-Erik Blidstam på Tveta gård.

  – Om jag brister i gråt så får du ha förståelse, säger Hans-Erik Blidstam i en intervju med ATL.

   Katarina och Hans-Erik Blidstam.
  Katarina och Hans-Erik Blidstam. FOTO: Privat

  Det har gått ett knappt dygn sedan olyckan då ett regionaltåg körde på ett drygt 20-tal kvigor utanför Säffle. Orden stockar sig när Hans-Erik Blidstam berättar om de 24 kvigor som än så länge är identifierade. Några kroppar satt fast under själva tåget, andra låg kastade kring banvallen, berättar han. En kviga saknas fortfarande och när ATL når Hans-Erik Blidstam är det fortfarande oklart om hon står och gömmer sig någonstans eller om kroppen blivit så illa tilltygad av tåget att den inte gått att identifiera.

  – En anställd tittade till dem vid tiotiden och då stod de lugnt och fridfullt i hagen. En timme senare var de dödade av tåget tre kilometer därifrån, säger Hans-Erik Blidstam.

  Det finns uppgifter om att de ska ha blivit skrämda av ett flygplan som flög lågt?

  – Det finns sådana teorier ja, men det kan också vara något annat. Jägarna säger att det kan finnas varg i området och det har tidigare skrämt djur, säger Hans-Erik Blidstam.

  Skaraborgs flygflottilj F7 i Såtenäs övningsflyger ibland över området. Försvarsmakten kan bekräfta för ATL att de flög under onsdagen men kan inte säga om de befann sig i närheten av platsen där olyckan inträffade.

  Stöd från andra lantbrukare

  Vid sidan av ekologisk köttproduktion bedriver Tveta gård också ekologisk spannmålsodling. Gården håller ungefär 200 djur, med cirka 100 kalvningar per år och den odlade arealen omfattar ungefär 500 hektar.

  När ATL frågar om det finns något att tillägga kring olyckan berättar Hans-Erik Blidstam om det fantastiska stöd han och hans fru fått från andra lantbrukare. Det har ringt och kommit sms ända sedan olyckan blev känd i går, berättar han.

  Vad säger folk och vad står det i sms:en?

  – Det är alla möjliga stöd och hälsningar. ”Är det något vi kan hjälpa till med så är det bara att du hör av dig – vi kommer”, säger Hans-Erik Blidstam.

   Hans-Erik Blidstam och de två anställda Christofer Gård och Fredric Niska hämtade hem de sex överlevande kvigorna på onsdagen.
  Hans-Erik Blidstam och de två anställda Christofer Gård och Fredric Niska hämtade hem de sex överlevande kvigorna på onsdagen. FOTO: Privat

  Relaterade artiklar

  Till toppen