Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 oktober 2019

  Varning för varg efter attack

  En varning till djurägare har gått ut via systemet Rovdjursalert, sedan det bekräftats att ett får häromdagen anfallits av en varg utanför Aneby, skriver Jönköpings-Posten.

   En varg. Arkivbild.
  En varg. Arkivbild. FOTO: Paul Kleiven/NTB Scanpix/TT

  Attacken ägde rum natten till i lördags, och den drabbade tackan avlivades under dagen. I söndags fastställde länsstyrelsen att det var en varg som låg bakom.

  Varningen har gått ut till kommunerna Aneby, Eksjö och Tranås.

  Rekommenderas se över stängsel

  – Vår rekommendation till tamdjursägare är att se över sina stängsel och om möjligt ta in sina djur på natten, säger Linda Andersson, rovdjursansvarig på länsstyrelsen, till Jönköpings-Posten.

  För en månad sedan inträffade också en trafikolycka i närheten där det bedömdes att en varg kan ha varit inblandad.

  – Jättesvårt att säga, men det skulle kunna vara samma varg som nu, säger Linda Andersson.

  Tre av fyra varglän saknar varningstjänst

  Som ATL tidigare har berättat finns varningssystem för rovdjursangrepp i 12 av Sveriges 21 län. Av de fyra så kallade varglänen Dalarna, Gävleborg, Värmland och Örebro är det dock bara Örebro som har en varningstjänst.

  Enligt länsstyrelserna i Dalarna och Gävleborg kan ett varningssystem ge en sorts falsk trygghet och leda till att åtgärder bara vidtas när varningar kommer.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen