Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 december 2016

  Djupdyker kring mat och hälsa

  Sambandet mellan mat och hälsa vägt mot ett miljö- och klimatperspektiv ska djupanalyseras i ny studie.

  FOTO: Mostphotos

  Utifrån kost- och hälsodata från runt 110 000 individer som samlats in via enkäter och biologisk provtagning ska forskare på SP Jordbruk och livsmedel, Karolinska Institutet och Livsmedelsverket analysera sambandet mellan mat, hälsa och miljö.

  Projektet ska analysera hälsoeffekter som förknippas med matvanor utifrån de vanligaste folksjukdomarna som cancer, benskörhet och hjärt- och kärlsjukdomar. Frukt, grönsaker, baljväxter, ägg, fågel, fisk, rött kött, mejeriprodukter och spannmål är de livsmedel som ingår i analysen.

  Motverkar ohälsa

  Enligt SP ska statistiska metoder användas för att hitta kost som både motverkar ohälsa och som har låg klimatpåverkan. Detta för att kunna ta fram verktyg åt myndigheter och näringsliv.

  Projektet ska också titta på om en mer hälsosam kost innebär högre risk för potentiellt skadliga ämnen. Bland annat som att vissa fullkornsprodukter innehåller kadmium och att frukt, bär och vissa grönsaker kan innehålla spår av växtskyddsmedel.

  ”Ska angripas”

  I studien ska bland annat SP:s mat- och klimatdatabas samt Livsmedelsverkets databas över växtskyddsmedelsrester användas.

  ”Vi har länge insett att kopplingen livsmedelsproduktion, miljöpåverkan och hälsa är en otroligt viktig faktor för en hållbar utveckling. Men vi har haft svårt att skapa projekt, det är två olika forskningsvärldar som ska mötas och enas om vilka frågorna är och hur dessa ska angripas.”, säger Ulf Sonesson på Jordbruk och Livsmedel i ett pressmeddelande.

  Totalt ska projektet pågå i 5 år och finansieras av Formas med 10 miljoner kronor, uppger SP Jordbruk och livsmedel i ett pressmeddelande.

  Fotnot. * Jordbruk och Livsmedel består av före detta JTI Institutet för jordbruks- och miljöteknik tillsammans med före detta SP Food and Bioscience, och är en del av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Vid årsskiftet går SP ihop med industriforskningsinstituten Swedish ICT och Innventia i RISE, och samtliga byter då namn till RISE.

  Relaterade artiklar

  Till toppen