Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 januari

  Djärv satsning på mjölkrobotar blev rätt väg framåt

  Ljusdal.

  Mjölkbonden Janne Hansson köpte 18 nya mjölkrobotar till gården mitt under mjölkkrisen. Vallens gård blev Nordens största robotanläggning och nu har det gått drygt ett år sedan omställningen.

  – Nu vågar vi säga att det har gått bra, säger Janne Hansson.

  När Vallens gård skulle expandera för några år sedan var siktet inställt på att skaffa en karusell för att klara av mjölkningen. Det var ju så stora mjölkgårdar gjorde, både i Sverige och i Europa och Vallens gård hade då över 800 mjölkkor. Men andra tankar började mala, kanske skulle mjölkrobotar kunna lösa gårdens stora bekymmer med att hitta personal.

  – Hade vi satsat på karusellen hade vi haft sex, sju personer fler anställda. Det är svårt att få folk som vill mjölka kor. Ofta har vi fått förlita oss på utländsk arbetskraft, vilket i sin tur innebär hög personalomsättning. Det är inte så vill driva vårt företag, säger Janne Hansson.

  LÄS MER: Så gjorde Vallens gård – 9 tips och lärdomar

   Janne Hansson har varit bonde i 37 år, sedan 18-årsdagen. I dag har han över 1000 kor, levererar drygt 12 000 kg mjölk om året och valdes in i Arlas styrelse i höstas. Gården Vallens gård är Nordens största robotgård med 18 robotar, och snart ska två nya robotar sättas in.
  Janne Hansson har varit bonde i 37 år, sedan 18-årsdagen. I dag har han över 1000 kor, levererar drygt 12 000 kg mjölk om året och valdes in i Arlas styrelse i höstas. Gården Vallens gård är Nordens största robotgård med 18 robotar, och snart ska två nya robotar sättas in. FOTO: Marion Palm

  Efter ett intensivt år med beräkningar, funderingar och analyser valde de att börja bygga om anläggningen för att låta 18 stycken Lely Astronaut A4 ta över mjölkningen. Beslutet fattades mitt under mjölkkrisen 2016 och väckte reaktioner direkt.

  – Det var några som ringde och frågade hur det var fatt, folk tyckte jag var galen, säger Janne Hansson med leende och fortsätter:

  – Men det jag tror på vill jag löpa linan ut. Jag bryr mig inte så mycket om vad andra säger. Sedan är det alltid välgrundade beslut som är noggrant analyserade.

  ATL TV: Se det unika robotprojektet inifrån Vallens gård:

  Hur har det gått efter ett drygt år med robotmjölkning?

  – Nu vågar vi säga att det har gått bra. Vi har hamnat rätt. Produktionen har gått upp och celltalen har gått ner, brunster prickas in bättre och personalen har fått ett mer konstruktivt arbete, säger Janne Hansson.

   Gården valde Lely Astronaut A4. Innan omställningen tog mjölkningen 18 timmar per dygn på drygt 800 kor.
  Gården valde Lely Astronaut A4. Innan omställningen tog mjölkningen 18 timmar per dygn på drygt 800 kor. FOTO: Marion Palm

  Gårdens mjölkkor är i dag drygt 1 000 stycken och de går i tre kalla lösdrifter i sex avdelningar som ligger sida vid sida. För varje avdelning byggde man till sex meter breda robottorg med tre robotar för fri kotrafik. Gården byggde också en värmeisolerad robotgång. Via ingången från kortsidan möts man av en lång korridor med robotarna på rad. Det är skinande rent på plastgolvet, det brummar av arbetande maskiner och en och annan ko sneglar nyfiket ut från robotarna. Korridoren gör maskinunderhållet smidigt för både personal och extern service.

  – På ritningen testade vi med lösa robotar på olika ställen i ligghallarna. Men det kändes inte rätt. Den här lösningen blev lite dyrare rent byggmässigt, men det blev en bra lösning, säger Janne Hansson.

   Arton robotar jobbar på rad i den isolerade robotgången. Servicearbetet blir enklare för personalen.
  Arton robotar jobbar på rad i den isolerade robotgången. Servicearbetet blir enklare för personalen. FOTO: Marion Palm

  Gett eko i Norden

  Större tekniska haverier har uteblivit. De första åtta månaderna tog Janne Hansson och sonen alla larm på natten för att få ett grepp om utmaningarna. I dag har de i snitt fyra nattlarm per månad. Servicetekniker finns bara några mil bort.

   När robotarna togs i drift skulle 830 mjölkkor lära sig robotmjölkas, och efter tre veckor var det bara sjutton kor som vägrade.
  När robotarna togs i drift skulle 830 mjölkkor lära sig robotmjölkas, och efter tre veckor var det bara sjutton kor som vägrade.

  Prislappen för robotinvesteringen är en affärshemlighet. Men den stora resan som lade grunden för expansionen gjordes långt tidigare. Det var när Janne Hansson köpte Vallens gård i början av 2000-talet och skulle bygga ut första gången. Då skulle man bygga för upp till 375 kor och slå ihop två besättningar och få bankerna med sig.

  – Det var det stora steget för oss ekonomiskt och som företagare. Att ha relativt begränsat med kapital och förlita sig så mycket på externt kapital från banker var ett stort kliv. Att öka nu med 100 eller 150 kor är väldigt små steg egentligen i det sammanhanget, säger Janne Hansson.

   Gården har kor i kalla lösdrifter, och blir det för många minusgrader har de plastdraperier som fälls ner till ingången till robottorgen.
  Gården har kor i kalla lösdrifter, och blir det för många minusgrader har de plastdraperier som fälls ner till ingången till robottorgen. FOTO: Marion Palm

  Robotsatsningen har gett eko i Mjölksverige, flera av de större svenska mjölkgårdarna har varit på studiebesök. Även finska kollegor har kommit över och snart är det danskarnas tur.

  – Det har väckt stor uppmärksamhet, det är inget snack om det. Det var otroligt intensivt och spännande att gå in i det här, vi såg många problem framför oss. Men nu kan vi säga att det har gått väldigt bra.

  Vallens Gård

  Bedriver konventionell mjölkproduktion med 1 000 mjölkkor utanför Ljusdal.

  Omsättning: 65 miljoner kronor 2018, 57 miljoner kronor (2017) och 46 miljoner kronor (2016).

  Produktion: Cirka 40 kilo per ko och dag (före omställningen 33 kilo per ko och dag).

  Djur: Närmare 1 000 mjölkkor, nästan uteslutande Holstein. Närmare 1 000 ungdjur inklusive kalvar.

  Mark: 1 000 hektar produktiv skog, 450 hektar egen åkermark och bete samt över 900 hektar arrenderad åkermark.

  Kommande planer: Bygga nytt, större ungdjursstall, installera två nya robotar i stall för nykalvade kor och kor som ska sinläggas.

   ”En stor och viktig sak är att ha en backup till allt, det gäller både reservdelar till ström. Vi har reservkraft som startar upp på fyra till åtta sekunder. Vi har extra många vattenpumpar hemma och extra borrhåll. Att ha en beredskap blir allt viktigare i dag, titta bara på foderfrågan.”
  ”En stor och viktig sak är att ha en backup till allt, det gäller både reservdelar till ström. Vi har reservkraft som startar upp på fyra till åtta sekunder. Vi har extra många vattenpumpar hemma och extra borrhåll. Att ha en beredskap blir allt viktigare i dag, titta bara på foderfrågan.”

  Relaterade artiklar

  Till toppen