Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 augusti

  Stödutfodrar i tid när betet inte räcker till

  Som en av två djurägare i Skåne har Martin Andersson på Österlen fått dispens av länsstyrelsen för att stödutfodra sin besättning på 70 kor.

   Martin Andersson har fått en beviljad dispens från länsstyrelsen och kan stödutfodra sina kor.
  Martin Andersson har fått en beviljad dispens från länsstyrelsen och kan stödutfodra sina kor. FOTO: Hans Dahlgren

  Martin Anderssons marker ligger naturskönt på Kåsebergaåsen och vid Löderups Strandbad i det sydöstliga hörnet av Skåne. En kuststräcka där nederbörden generellt sett är låg även om det regnar i resten av Skåne. Här har Martin Andersson sina 70 kor ute på naturbete året om. Besättningen är en blandning av Simmental och Charolais.

  Han får miljöstöd för marken och har därmed ett beteskrav som måste uppfyllas, men med en beviljad dispens från länsstyrelsen kan han stödutfodra korna.

  För svagt bete

   De 70 korna får i snitt 400 kilo vallfröhalm och 2 kubik drank per dag.
  De 70 korna får i snitt 400 kilo vallfröhalm och 2 kubik drank per dag. FOTO: Privat

  Betena är redan magra och Martin Andersson räknar med 1,5 ko per hektar betesmark, medan andra kan ha 2-3 kor per hektar. I år har gräset knappast vuxit och betet är för svagt.

  – Det var torrt och svalt i maj och betet räcker inte till. Jag har lärt mig från 2018 att det är viktigt att agera i tid. Nu kom vi igång med stödutfodringen redan strax efter midsommar, annars hade jag haft jättemagra djur nu, säger Martin Anderson.

  Långtgående konsekvenser

  Även torrsommaren 2018 stödutfodrade han sina kor. Då såg han hur bristen på bete slog i andra besättningar som inte extrautfodrades. De magrade av och tappade i produktion. Det är svårt att göda upp kor som redan har börjat magra och konsekvenserna blir långtgående.

  – De andra tappade 20-25 procent i dräktighet och jag hade full. Korna brunstar inte om de inte äter. Kalvarna blir mindre och blir färdiga senare året därpå. Det drar med sig mycket, säger Martin Andersson.

  Martin Andersson upplever att det blivit lättare att föra diskussioner med länsstyrelsen efter torkan 2018.

  – Jag tycker att det finns en annan förståelse och medvetenhet i dag om lantbrukets villkor. Det tog till exempel två dagar att få dispensansökan beviljad, säger han.

  Drank en biprodukt

   Betena är redan magra och Martin Andersson räknar med 1,5 ko per hektar betesmark, medan andra kan ha 2-3 kor per hektar.
  Betena är redan magra och Martin Andersson räknar med 1,5 ko per hektar betesmark, medan andra kan ha 2-3 kor per hektar. FOTO: Privat

  Martin Andersson stödutfodrar de 70 korna med i snitt 400 kilo vallfröhalm och 2 kubik drank per dag.

  Räknat med alla omkostnader inklusive maskiner och personal handlar det om en kostnad på kanske 1 000 kronor om dagen. Läget är ändå bättre än 2018 och så här långt går det inte åt lika mycket foder som då, säger Martin Anderson.

  Drank är en biprodukt vid etanolframställning. Genom sitt bolag Löderup Växt, som Martin Andersson samäger med Johan och Torsten Thuresson, odlar och levererar han vete till Absolut-fabriken i Åhus och köper sedan tillbaka dranken.

  Dispenser i torkdrabbade områden

  I Kalmar län gäller en generell dispens för stödutfodring. Det är tredje året i rad som länsstyrelsen beslutat om dispens.

  Öland i sin helhet men i synnerhet södra delen, liksom till exempel Mönsterås kommun på fastlandet, är oerhört hårt drabbat av torka, enligt Magnus Holmgren, chef på Lantbruksenheten Länsstyrelsen i Kalmar.

  ”Vi har också beviljat ett 70-tal individuella ansökningar om dispens att slå träda för utfodring. Vi har tagit till de åtgärder vi känner att vi kan göra utifrån dagens regelverk”, säger han.

  Relaterade artiklar

  Till toppen