Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 februari 2019

  Dispens för betodlare överklagad: ”Kan betyda miljarder i förlust”

  Hävs dispensen för Gauchobetat utsäde kan det innebära en katastrof i branschen, anser Betodlarna – som fruktar att ett förbud kan leda till miljardförluster.

   Betodlarna fruktar att ett förbud mot Gauchobetat kan leda till miljardförluster.
  Betodlarna fruktar att ett förbud mot Gauchobetat kan leda till miljardförluster. FOTO: Tina Andersson

  Strax före jul beviljades Betodlarna dispens av Kemikalieinspektionen för användning av Gauchobetat frö inför årets kampanj. Ansökan gjordes efter ett EU-förbud mot användningen av neonikotinoider vid frilandsodling, men där odlare i sju konkurrentländer redan hade fått dispens.

  Nu vill bland andra Naturskyddsföreningen och Biodlarna att dispensen rivs upp och har överklagat ärendet.

  ”Vi anser att beslutet är felaktigt”, skriver Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén i ett pressmeddelande. Hon menar att det inte är förenligt med EU:s regler att ge dispens för ett så farligt bekämpningsmedel.

  Dispensen har börjat gälla

  Betodlarna pekade först på att överklagandena inkommit för sent, men har fått böja sig. Frågan ligger nu hos Mark- och miljödomstolen. Den juridiska processen har nyligen inletts med skriftväxling mellan parterna och domstolen kan i det här skedet inte säga något om hur långdragen den kan bli eller hur den kan tänkas falla ut.

  Själva dispensen för Gauchobetat utsäde började dock gälla fredagen den 15 februari och löper på fram till 15 maj, enligt Kemikalieinspektionen.

  – Det är lite olyckligt med överklagandena. Blir det en tidig vår kan de första fröna vara i marken redan inom en månad. Jag vet inte vad som skulle hända rent juridiskt om dispensen hävs. Utsädet är ju producerat och på väg att levereras, säger Fredrik Larsson som sitter i styrelsen för Betodlarna.

   Själva dispensen för Gauchobetat utsäde började gälla fredagen den 15 februari och löper på fram till 15 maj. Nu är det oklart vad som skulle hända rent juridiskt om dispensen hävs.
  Själva dispensen för Gauchobetat utsäde började gälla fredagen den 15 februari och löper på fram till 15 maj. Nu är det oklart vad som skulle hända rent juridiskt om dispensen hävs. FOTO: Mostphotos

  Flera odlare kan ”gå omkull”

  Det är Nordic Sugar som köper in utsäde och sedan säljer vidare till odlarna. Den absoluta merparten är bearbetat med Gaucho i år. Skulle dispensen hävas blir det svårt att få fram nytt utsäde.

  – Jag tror att det skulle bli problem att få tag i annat utsäde med så kort varsel eftersom foderindustrierna i närområdet där vi köper in ligger i länder med dispens, säger Birger Olsson, betodlingskonsulent på Nordic Sugar-ägda Örtofta.

  Fredrik Larsson på Betodlarna menar att det skulle vara en katastrof för branschen om dispensen hävs.

  – Skulle vi inte kunna så betor till våren skulle flera odlare gå omkull och industrin inte få något socker i höst. Det skulle betyda miljarder kronor i förlust i alla led. Vi är inte där ännu, men vi följer frågan med spänning, säger han.

  Relaterade artiklar

  Till toppen