Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 september 2018

  Möjligt att söka dispens för vintergödsling

  Sommarens torka fortsätter att påverka lantbruket. Nu försöker Länsstyrelsen i Halland underlätta för lantbrukare i Laholms kommun.

  Vårens och sommarens torka har lett till stora problem för lantbrukare när det gäller att skörda foder till sina djur. Foderbristen är ett faktum och nu vill Länsstyrelsen i Halland hjälpa lantbrukare framför allt i Laholms kommun.

  Vill underlätta för lantbrukare

  Enligt Jordbruksverkets föreskrifter är det inte tillåtet att sprida gödsel i känsliga områden under tiden 1 november till och med 28 februari. Laholms kommun ingår i detta område. Enligt länsstyrelsen i Halland är det rimligt att tillåta spridning av gödsel på vallar till och med den 31 december under förutsättning att det är tillräckligt varmt för att grödan ska kunna tillgodogöra sig växtnäringen.

   För att öka möjligheterna till en tredje vallskörd kan lantbrukare i Laholm få möjlighet att ansöka om dispens för att gödsla till och med den 31 december.
  För att öka möjligheterna till en tredje vallskörd kan lantbrukare i Laholm få möjlighet att ansöka om dispens för att gödsla till och med den 31 december.

  Det är LRF Halland och Laholms kommun som gemensamt ansökt om en generell dispens för spridning av gödsel för att ge lantbrukarna i detta område chansen att ta en tredje vallskörd och få in så mycket gräs som möjligt för att klara vintern. Enligt ansökningen behöver lantbrukarna också möjlighet att låta djuren gå ute och beta så länge som möjligt.

  Måste ansöka om undantag

  Sedan den här artikeln publicerades har Jordbruksverket påpekat att det beslut som Länsstyrelsen i Halland har fattat inte förändrar spridningsreglerna för lantbrukare i Laholms kommun. Det är fortfarande inte tillåtet att sprida stallgödsel mellan den 1 november och den 28 februari. För att få undantag måste lantbrukaren ansöka individuellt om detta hos tillsynsmyndigheten, vilket i detta fall är Laholms kommun. Det finns inte något lagstöd för Länsstyrelsen i Halland att ge generell dispens från spridningsreglerna för flera lantbrukare i samma beslut, skriver Jordbruksverket i ett mejl till ATL.

  LÄS OCKSÅ: Så ser skördeläget ut i landetLÄS OCKSÅ: Lantbrukare ger inte upp i torkan

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen