Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 september 2019

  Direktsåmaskinerna invaderar – men vad ska man välja?

  De senaste åren har det dykt upp en rad, för Sverige, nya märken av såmaskiner. Många är specialiserade på direktsådd. För odlaren kan det vara klurigt att veta vad man ska satsa på.

   Martin Krokstorp ställde om till conservation agriculture 2016. ”Den stora utmaningen är att tänka annorlunda”, säger han.
  Martin Krokstorp ställde om till conservation agriculture 2016. ”Den stora utmaningen är att tänka annorlunda”, säger han. FOTO: Hans Dahlgren

  Intresset ser ut att öka för mer okonventionella sätt att bruka marken. Det har flera maskinimportörer noterat och allt fler märken marscherar in på marknaden – de flesta förhållandevis oprövade under svenska förhållanden.

  I ett försök i skånska Landskrona testas nu en handfull såmaskiner varav majoriteten på olika sätt är byggda för direktsådd och relativt nya i Sverige. Det är den danska rådgivningsfirman Agrovi, specialiserad på plöjningsfritt jordbruk, som är arrangör.

  – Intresset är starkt stigande, säger Henrik Fredsgaard Larsen på Agrovi.

  Conservation agricultur ökar

  Den variant av plöjningsfritt som används i Danmark och många andra länder, och som nu ser ut att öka i Sverige, är det som kallas för ”conservation agricultur”. Jorden bearbetas bara av grödor och mellangrödors rötter, och av jordens egna organismer. Samtidigt minskar både tidsåtgång och dieselförbrukning.

  I det lilla försöket i Landskrona sår varje maskin två hektar höstvete på ett fält med väldigt mycket halm. På hälften av ytan myllas gödning och tillverkaren Yara deltar för att följa den delen. Försöket ska följas upp både i höst för att se uppkomsten och under nästa sommar.

   Fransk. Sly Boss är en fransk såmaskin som inte bearbetar jorden alls.
  Fransk. Sly Boss är en fransk såmaskin som inte bearbetar jorden alls. FOTO: Hans Dahlgren

  Bland de såmaskiner som deltar i det lilla försöket finns två som danska FMR Maskiner säljer. Franska Sly Boss är en så kallad no till-maskin som inte bearbetar alls utan bara skär upp skåror med skivbillarna och placerar utsädet och gödning. Engelska Mzuri är en strip till-maskin och bearbetar en remsa på några centimeter.

  – Med Mzuri vill jag mena att man spelar lite mera säkert, men man har också lite högre omkostnader på insatssidan. Med Sly är man i högre grad tvungen att behandla jorden riktigt med mellangrödor och göra precis rätt saker, säger försäljaren Anders Hansen.

   Utmaning. På testfältet fanns mycket halm, vilket är en extra utmaning för maskinerna.
  Utmaning. På testfältet fanns mycket halm, vilket är en extra utmaning för maskinerna. FOTO: Hans Dahlgren

  Weaving är en annan engelsk maskin som deltar. Den har skivbillar som ligger snett i sidled, vilket underlättar att få ner dem i jorden jämfört med om trycket kommer rakt ovanifrån.

  – Framförallt sparar man i dragkraft. Det går inte åt lika många hästkrafter att dra den, säger Lars Nilsson på Agrimatiq som säljer den i Sverige.

  Bland maskinerna fanns också en Väderstad Seed Hawk som kördes av Martin Krokstorp från Krokstorps gård utanför Helsingborg. Gården är i år inne på sin fjärde säsong med conservation agricultur, och har inte ångrat sig en sekund.

  – Vi kör mellan 30 och 40 procent mindre i fält och gör av med 30 och 40 procent mindre diesel.

   Liggande. Weavings såbillar är vinklade för att lättare skära ner i jorden.
  Liggande. Weavings såbillar är vinklade för att lättare skära ner i jorden. FOTO: Hans Dahlgren

  Även om fokus i försöket är på såmaskiner så menar Martin Krokstorp att det bara är en liten del i odlingssystemet.

  – Direktså kan man göra med vilken maskin som helst. Ska man lyckas måste man ha växtföljden med sig och mellangrödor i mitt fall. Jag hävdar att all jord måste bearbetas. Gör jag det inte med stål måste jag göra det med rötter.

  Daniel Nylander, driftsledare på Rönneberga Lantbruk, står själv i startgropen för att testa odlingssystemet. Han tycker försöket ska bli intressant att följa och tycker det är svårt att veta vilken maskin de ska satsa på.

  – Den frågan kanske är bättre att ta om några veckor när vi ser hur det kommit upp här.

  Relaterade artiklar

  Till toppen