Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 januari 1999

  Direktörslönerna upp tio procent

  Lantbrukets topptjänstemän ökade sina inkomster med i snitt tio procent under 1997. Samma år sjönk avräkningspriserna med tre procent.
  1997 lär gå till hävderna som ett hyfsat bondeår. Skörden var god och priserna på kött och i synnerhet griskött bra även om det byggde på andras elände. Enligt officiell statistik sjönk likafullt avräkningspriserna med runt tre procent, räknat i årsmedeltal, medan lantbrukets produktionsmedel blev en halv procent dyrare.
  Konsumentprisindex, KPI, ökade med en halv procent från 1996 till 1997 samtidigt som livsmedelspriserna sjönk med fyra procent.
  I jämförelse med allt detta blev 1997 ett ännu bättre skördeår för lantbrukets tjänstemän och byråkrater, som fick genomsnittliga inkomstlyft på över tio procent. I de lönelistor som finansieras direkt av lantbrukarna, kooperationens, nådde en handfull till och med över 20 procent i ökning. Takten sjönk dock totalt sett jämfört med året innan, då snittökningen låg på 18 procent.
  Hela listan i fredagens nummer av papperstidningen ATL.

  Jan Vainult

  Relaterade artiklar

  Till toppen