Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 november 2020

  Köttbönderna satsar på samverkan – och ekogrönsaker

  Dingle.

  Ett arrende på ett nedlagt naturbruksgymnasium gav en affärsmöjlighet för familjeföretaget Dingle lantbruk. De tog en risk och satsade på ekologiska grönsaker – nu levererar företaget potatis, vitkål och morötter till kommunen.

   Alexander Johansson och Fredrik Andersson i grönsakskylen. Det finns stor potential att utöka grönsaksodlingen och här finns lokaler för att effektivisera hantering och packning, säger de båda.
  Alexander Johansson och Fredrik Andersson i grönsakskylen. Det finns stor potential att utöka grönsaksodlingen och här finns lokaler för att effektivisera hantering och packning, säger de båda. FOTO: Anders Kristensson

  Familjeföretaget Dingle lantbruk AB drivs av Fredrik Andersson, Maria Johansson och Alexander Johansson. Sedan våren 2017 arrenderar de två dikostall och 100 hektar mark på det nedlagda Naturbruksgymnasiet i Dingle av Munkedals kommun. Efter flytten av sina och Fredriks fars dikor till de nya lokalerna drog de igång ekologisk grönsaksodling för att leverera till kommunens kök.

  – Vår tanke när vi lämnade anbud på arrendet var att samarbeta med andra aktörer som finns på Utvecklingscentrum Munkedal, där den före detta Dingleskolan låg, berättar Fredrik Andersson.

  – Kostenheten visade stort intresse av att köpa lokalt producerade grönsaker till de kommunala köken. Dessutom passade det oss väldigt bra att arrendera dikostallen för våra byggnader hemma till djuren började bli omoderna.

   Fredrik Andersson jobbade tidigare i 20 år som instruktör på Naturbruksgymnasiet i Dingle.
  Fredrik Andersson jobbade tidigare i 20 år som instruktör på Naturbruksgymnasiet i Dingle. FOTO: Anders Kristensson

  Vill generera fler jobb på orten

  Han satt med i den grupp som diskuterade hur Utvecklingscentrumet skulle få igång ny verksamhet på fastigheten. Det var där den ”gröna gruppen” bildades.

  – Vi diskuterar hur vi kan öka andelen närproducerat och samtidigt få de som äter maten att bli mer delaktiga, säger Fredrik Andersson.

  Ett mål är att generera fler jobb på orten genom att utveckla fler produkter.

  Dingle lantbruk har avtal om leverans av ekogrönsaker till kommunens 13 kök en gång i veckan. Kommunen hämtar själv grönsakerna på gården. Första säsongen odlade de potatis, vitkål och morötter.

  – Efterhand har önskemål om fler olika grönsaker kommit så i år odlade vi ett tiotal olika grönsaker för att testa och möta efterfrågan från kommunen, säger Fredrik Andersson.

   Fredrik Andersson i grönsakskylen. 4000 plantor vitkål sattes denna säsong och fortfarande finns det gott om vitkål att leverera. Potatisskörden blev knappt 20 ton, precis vad kommunen räknar med att köpa av Dingle Lantbruk.
  Fredrik Andersson i grönsakskylen. 4000 plantor vitkål sattes denna säsong och fortfarande finns det gott om vitkål att leverera. Potatisskörden blev knappt 20 ton, precis vad kommunen räknar med att köpa av Dingle Lantbruk. FOTO: Anders Kristensson

  Grönsaker hade ingen av dem odlat i större skala tidigare, bara till husbehov.

  – Det var ett risktagande, vi behövde köpa in en hel del små maskiner till grönsaksodlingarna och till efterbehandlingen. Utsädet är också dyrt, men det har gått riktigt bra, berättar Alexander Johansson som är vd i bolaget.

  Grönsakerna gick om spannmålen

  Alla grönsaker tvättas och vitkålen skalas vilket skapar mervärde och gör grönsaksodlingen lönsam.

  – Vi odlar även spannmål på 60 hektar men i år gick omsättningen på grönsakerna om spannmålen, säger Alexander Johansson.

   Dingle Lantbruk behövde investera i ett flertal mindre maskiner till grönsaksodlingen som var en ny verksamhet för dem. Maria Johansson och Alexander Johansson sorterar tvättade potatisar vid maskinen.
  Dingle Lantbruk behövde investera i ett flertal mindre maskiner till grönsaksodlingen som var en ny verksamhet för dem. Maria Johansson och Alexander Johansson sorterar tvättade potatisar vid maskinen. FOTO: Anders Kristensson

  Samarbetet med kommunen har successivt utökats sedan starten. Kommunen har personer som arbetstränar på gården och Alexander Johansson har visat odlingarna för och lärt dem skörda och skala majs.

  – Den verksamheten får vi inget betalt för men den är viktig eftersom de knyter samman verksamheterna. Det är en bra hjälp vi får från de som arbetstränar med att bygga grönsakslådor och i skördearbetet. Helt klart en bra möjlighet att hitta arbetskraft både till oss och till andra lantbrukare. Vi har planer på att utöka grönsaksodlingarna och ska sätta oss ner i vinter och göra en kalkyl.

   Alexander Johansson är vd i företaget. De arrenderade markerna ligger nära gårdsbyggnaderna precis intill samhället i Dingle.
  Alexander Johansson är vd i företaget. De arrenderade markerna ligger nära gårdsbyggnaderna precis intill samhället i Dingle. FOTO: Anders Kristensson

  Nötköttsproduktionen, som de än så länge driver var och en för sig i olika företag, står för den stora omsättningen. Men hittills har de bara levererat kött vid ett tillfälle till kommunen. När Munkedals kommun nyligen beslutade att allt kött som köps in måste vara producerat enligt svensk djurskyddslag tändes en förhoppning om att det kanske kan bli fler köttleveranser framöver.

  – För vår livsmedelsförsörjning i landet är det viktigt att kommunerna tar ansvar för att stödja den lokala produktionen, säger Fredrik Andersson.

   Fredrik Andersson i ett av kostallen som företaget arrenderar. I arrendet ingår även 100 hektar mark.
  Fredrik Andersson i ett av kostallen som företaget arrenderar. I arrendet ingår även 100 hektar mark. FOTO: Anders Kristensson

  Orten:

  Dingle med 924 invånare ligger i Munkedals kommun norr om Uddevalla i Bohuslän.

  Siffran:

  4 000 vitkålsplantor sattes i somras.

  Företagarna:

  Dingle Lantbruk AB satsar på att odla grönsaker till Munkedals kommun vid sidan av de egna företagen och drivs av Fredrik Andersson, Maria Johanssonson och deras son Alexander Johansson som är vd. På sikt planerar de att driva all verksamhet i samma bolag.

  Citat:

  ”För vår livsmedelsförsörjning i landet är det viktigt att kommunerna tar ansvar för att stödja den lokala produktionen.”

  Fredrik Andersson

  Fakta: Dingle Lantbruk AB

  Bolagsform: Aktiebolag

  Ägare: Fredrik Andersson, sambon Maria Johansson och deras son Alexander Johansson som är VD.

  Verksamhet: Odling och efterbearbetning av potatis på ett hektar och grönsaker på ett hektar. Det mesta säljs direkt till kommunen.

  Antal anställda: Ungefär fem halvtidstjänster inklusive deras egna arbete.

  Omsättning: 275 000 kronor.

  Vinstmarginal: 14,74 procent.

  Areal: 220 hektar totalt varav 100 hektar arrenderat.

  Investering: 150 000 kronor i maskiner till grönsaksodling och tvättning.

  Besättning i egna företag: Totalt 125 dikor + kalvar, 20 tackor av lantrasen värmländska skogsfår.

  Maskinpark: En liten traktor till grönsaksodlingen samt maskiner och rotfruktstvätt m.m.

  Utmärkelse: 2:a pris i Arlas Guldstjärna gick till Munkedals kommun och de lokala böndernas samverkan i Gröna gruppen.

  Hållbarhet: Diko-, spannmåls-, och grönsaksproduktionen drivs ekologiskt och är KRAV-godkänd.

  Tips: Bli leverantör till kommunen

  • Kontakta kommunen och hitta någon som är intresserad av en lokal producent.

  • Gå samman med fler lantbrukare och förhandla med kommunen.

  • Distributionen av produkter är viktigt att lösa.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen