Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 maj

  Digital stämma utan motioner för LRF

  Ekonomi och opinonsarbete stod i fokus under LRF:s digitala förbundsstämma. Det är en ”väsentlig förändring” på värdeutvecklingen under våren, säger LRF:s vd Anna Karin Hatt. Men ett starkt fjolår väger upp.

   Omvalde förbundsordförande Palle Borgström och LRF:s vd Anna Karin Hatt på tisdagens digitala förbundsstämma.
  Omvalde förbundsordförande Palle Borgström och LRF:s vd Anna Karin Hatt på tisdagens digitala förbundsstämma. FOTO: LRF

  Det blev en stämma på distans och utan motioner från en specialbyggd studio ute på LRF:s kursgård Sånga Säby.

  – Det jag saknar allra mest är stunden när jag står på trappen på Sånga Säby och hälsar på alla. Jag hoppas verkligen att vi kommer tillbaka till det, sa LRF:s ordförande Palle Borgström i sitt tal som inledde stämman.

  På agendan stod LRF:s ekonomi och val till förtroendeposter och den digitala röstningen fungerade som den skulle.

  Högre medlemsavgift

  Förra året gjorde LRF ett starkt ekonomiskt resultat, med ett överskott på 397 miljoner kronor. Men nu är börsfesten över med råge. Förbundets vd Anna Karin Hatt kallar det för en ”väsentlig förändring”.

  – Om förra året var ett osedvanligt starkt år med en årlig avkastning i vår kapitalförvaltning om hela 16 procent, så har värdet på vårt kapital sjunkit tillbaka med drygt tre procent.

  Även dotterbolag som Bygruppen, med bland annat konferensanläggningen Sånga Säby, har det tufft. Men det ekonomiska utgångsläget för 2020 bedöms ändå vara stabilt tack vare det starka fjolårsresultatet och medlemsavgifterna. Under stämman klubbades en blygsam höjning av medlemsavgiften med en femkrona från och med 2021.

  Motioner tas upp senare

  Omvalde förbundsordförande Palle Borgström underströk att fokus framåt handlar om ännu mer påverkansarbete. Bland annat behöver svenskt jord- och skogsbruk koppla greppet om hållbarhetsfrågan. Men coronapandemins ekonomiska effekter har gett LRF stort utrymme i medierna med frågor om arbetskraft och lantbruket som samhällsviktig verksamhet. När krisen är över har LRF ett guldläge, menar han.

  – Jag är helt övertygad att om att vi kommer att få helt andra gehör för våra argument.

  Medlemmarnas motioner tas upp i en egen stämma till hösten. Då handlar var fjärde motion om vilda djur, berättade LRF:s förbundsordförande. Det är rekord. Palle Borgström medgav att mycket mer måste göras för att få ner viltskadorna, och att förhandlingarna med jägarorganisationerna strandat.

  – Vi har inte lyckats vända kurvan än, sa han.

  Relaterade artiklar

  Till toppen