Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 september 2018

  Fallet med dieselstölden tas till tingsrätten

  Fallet där två män tog en misstänkt dieseltjuv på bar gärning och höll fast honom med buntband kommer att tas upp av tingsrätten.

  – Jag tror vi åker dit, säger Niklas Krämer, som står åtalad för att ha hållit fast mannen.

   Övervakningsfilmen fångar dieseltjuven på bar gärning.
  Övervakningsfilmen fångar dieseltjuven på bar gärning. FOTO: Niklas Krämer

  ATL har tidigare skrivit om den filmade dieselstölden. Den misstänkta tjuven flydde, men greps av Niklas Krämer och hans kollegor några timmar efter stölden. Niklas Krämer och en vän blev båda åtalade för olagligt frihetsberövande efter att ha hållit fast mannen i väntan på polis och nu har åklagaren i fallet valt att väcka åtal.

  – Det är ju långdraget – men åklagaren menar att brott har begåtts så snart blir man väl kallad till rätten, säger Niklas Krämer.

  Hur känns det?

  – Nja, alltså det är ju jobbigt att det ligger kvar och att poliser, advokater och andra ringer med frågor, men jag tycker att vi gjorde rätt. Hade det däremot varit så att jag kände att jag gjorde något dumt eller så hade det varit jobbigare, säger Niklas Krämer.

  Bakgrundshistorien

  Närlunda Schakt på Ekerö hade under en lång tid utsatts för dieselstölder från företagets lastbilar. Niklas Krämer fick till sist nog och satte upp en åtelkamera vid bilarna och mitt i natten i februari 2017 tog kameran en stöld på bar gärning. Niklas Krämer åkte ut till jobbet med några vänner och såg dieseltjuven på drygt 10-15 meters håll, varpå denne direkt slängde dieseldunkarna och flydde i en BMW.

  Niklas Krämer och hans vänner åkte efter BMW:n och efter ett tag hamnade den vid en återvändsgränd. Föraren ställde då bilen och började fly till fots. Polis larmades till platsen men lyckades inte hitta gärningsmannen.

  Satte upp kamera vid den lämnade bilen

  Niklas Krämer valde då att sätta upp en åtelkamera vid den lämnade BMW:n och efter några timmar återkom den misstänkta tjuven till sin bil. Niklas Krämer och hans kollegor från Närlunda Schakt for dit och lyckades blockera gärningsmannens flyktväg. I väntan på polisens ankomst uppstod hetsig stämning på platsen, vilket slutade med att Niklas Krämer och en vän övermannade mannen och band fast honom med buntband.

  Polisen anlände till platsen drygt 45 minuter senare och kunde då gripa mannen, som sedan släpptes senare under dagen.

   Niklas Krämer.
  Niklas Krämer. FOTO: Privat

  Åtalas för olaga frihetsberövande

  Niklas Krämer menar att hans ingripande faller under lagen för envarsgripande, men åklagaren håller inte med. Enligt åtalet är tiden mellan brottet och ingripandet för lång, och att mannen inte var på flyende fot när han bands fast spelar också in.

  Enligt en dom i Svea hovrätt från 2009 finns det inte någon exakt tidsgräns för när ett envarsingripande kan ske, men domen slår fast att den misstänkte oavbrutet behöver befinna sig inom synhåll eller gå att höra.

  – Det var flera timmar mellan brottet och när de höll fast dieseltjuven. Lagen om envarsgripande gäller om man tar förövaren på bar gärning eller på flyende fot och i det här fallet hade det gått för lång tid, säger kammaråklagare Urszula Grabowska, som driver målet i tingsrätten, till ATL.

  ”Jag tror vi åker”

  Niklas Krämer tycker trots det inte att han gjort fel.

  – Det är svårt att avgöra vad som är ”bar gärning”, men både jag och min kompis har samma uppfattning. Vi hade jagat den här killen hela natten och sen ser vi honom komma gåendes mot sin bil för att åka därifrån. Då kände vi att det inte gick att bara låta honom åka hem som om inget hade hänt utan vi stoppade honom. Vår avsikt var bara att stoppa honom tills polisen kom, men han försökte fly så vi fick brotta ner honom, säger Niklas Krämer.

  Hur känner du inför rättegången?

  – Jag tror nog vi åker tyvärr, säger Niklas Krämer.

  Rättegången, som kommer att hållas i Solna tingsrätt, är planerad till den 5 februari 2019.

  LÄS OCKSÅ: Rättsexperten: Det här gäller när du tar någon på bar gärningLÄS OCKSÅ: Tjuven går fri – brottsoffret riskerar åtal

  Relaterade artiklar

  Till toppen