Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 april 2018

  Det stoppar en fördubbling av kycklingexporten

  Exporten av svensk kyckling skulle kunna fördubblas. Potentialen för kycklingdetaljer och kläckägg ligger på sammanlagt närmare 800 miljoner kronor årligen.

   Exporten av svensk kyckling skulle kunna fördubblas till närmare 800 miljoner kronor årligen, enligt Svensk Fågel.
  Bild 1/2 Exporten av svensk kyckling skulle kunna fördubblas till närmare 800 miljoner kronor årligen, enligt Svensk Fågel. FOTO: Ann Lind n
   - Värdet av exporten av kycklingdetaljer uppgår idag till 205 miljoner kronor per år. Den siffran skulle lätt kunna fördubblas, säger Maria Donis, VD, Svensk Fågel.
  Bild 2/2 - Värdet av exporten av kycklingdetaljer uppgår idag till 205 miljoner kronor per år. Den siffran skulle lätt kunna fördubblas, säger Maria Donis, VD, Svensk Fågel. FOTO: Ann Lindén

  Efterfrågan på kyckling växer i hela världen. Den svenska kycklingbranschen har en exportpotential på kycklingdelar för över 400 miljoner kronor. En annan möjlig exportvara med stor potential är kläckägg, där värdet beräknas kunna uppgå till 300-400 miljoner kronor. Det som krävs för att nå dit är tillstånd att vaccinera fjäderfä och mera snabbfotad handläggning från svenska myndigheter.

  Det visar en genomgång branschorganisationen Svensk Fågel gjort bland sina medlemsföretag.

  Exporten handlar bland annat om kycklingfötter, bakdelen på kycklingen och vingarna. Slaktdetaljer som inte är gångbara på den svenska konsumentmarknaden men är efterfrågade i till exempel Sydkorea eller Kina.

  – Värdet av exporten av kycklingdetaljer uppgår idag till 205 miljoner kronor per år. Den siffran skulle lätt kunna fördubblas. Det finns en stor efterfrågan på kycklingfötter i Asien. Här har mervärden som antibiotikafrihet blivit allt viktigare efter det att regionen drabbats av flera livsmedelsskandaler, säger Maria Donis, vd på Svensk Fågel.

  Kläckägg kan bli stort

  En annan produkt med stor exportpotential är kläckäggen, det vill säga befruktade ägg för slaktkycklingproduktion. Många länder kräver halalslakt när det gäller kycklingdelar men för kläckäggen gäller att de är salmonellafria. Här finns kunderna i länder som Ryssland, Saudiarabien, Egypten och Kuwait. Exportvärdet på svenska kläckägg uppgår i dag till cirka 200 miljoner kronor men Svensk Fågel uppskattar att värdet skulle kunna öka till 300-400 miljoner kronor.

  – Ska vi leva upp till livsmedelsstrategin är det här ett bra ställe att satsa på. Det genererar direkt affärer och vi har kunderna klara, säger Maria Donis.

  Det finns dock flera hinder på vägen mot ökad export. Det handlar bland annat om att Sverige inte vaccinerar fjäderfä mot newcastlesjukan efter ett beslut från Jordbruksverket. Något som tillämpas i princip i samtliga länder i EU inklusive de viktigaste konkurrentländerna Danmark, Holland och Tyskland.

  Snabbare klartecken

  Maria Donis tycker också att de svenska myndigheterna måste få resurser för att bli snabbare med att lyfta restriktionerna efter till exempel ett utbrott av newcastlesjuka eller fågelinfluensa.

  – När en besättning smittas avlivas samtliga djur. Då måste vi snabbt få klartecken på att kycklingprodukter och kläckägg från andra delar av landet inte bär på smittor att visa upp för exportkunderna, säger hon.

  Nästa steg är att de svenska tjänstemän som är utstationerade i de aktuella länderna för att främja exporten, får en kompetenshöjning när det gäller livsmedel och veterinära frågor.

  – Titta på till exempel Danmark eller Nederländerna. De har ofta en hel stab på plats som redan har kontakterna och kunskap om hur de praktiska frågorna ska lösas när det gäller livsmedel och animalieprodukter, säger Maria Donis.

  Många möjligheter

  Hon menar att den förutsättningen kan vara avgörande då det ofta handlar om att kunna agera snabbt.

  – Drabbas uppfödare i till exempel Nederländerna av fågelinfluensa får de problem i exporten tillfälligt. Då vill kunden snabbt hitta en ny leverantör och därmed öppnas möjligheten att ta hem en affär, säger Maria Donis.

  LÄS OCKSÅ: Godset som satsar stort på kycklingLÄS OCKSÅ: Blenta får kläcka upp till 90 miljoner kycklingarLÄS OCKSÅ: Svensk Fågel ger inte upp kampen om vaccinLÄS OCKSÅ: Många vill bygga för kycklingar, dikor och grisar

  Potentiella exportländer för svenska fjäderfäprodukter

  Kycklingdelar:

  Hong Kong, Japan, Ryssland, Sydkorea, Kina, Ukraina, Vietnam, Sydafrika, Singapore, Indien

  Kläckägg:

  Filippinerna, Thailand, Malaysia, Egypten, Kuwait, Kamerun, Sudan, Ryssland, Saudiarabien, Dubai, Förenande Arabemiraten, Sydkorea, Japan

  Källa: Svensk Fågel

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen