Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 december 2017

  "Det kommer att bli gigantisk brist"

  Lantbrukarna har varit på hugget för säkra upp sina utsädesvolymer inför våren eftersom höstsådden blev så liten. Höstvetearelen har minskat med en fjärdedel sedan förra året.

  Johan Bergström, växtodlare i Vinninga utanför Lidköping, har redan köpt allt utsäde inför våren. Det blev en ovanligt tidig beställning.

  – Det pratades om att det kunde blir brist så vi beställde rätt tidigt. Vi tänkte att det var bäst att passa på, säger Johan.

   Johan Bergström, växtodlare utanför Lidköping, var tidigt ute med sin beställning av vårutsäde.
  Johan Bergström, växtodlare utanför Lidköping, var tidigt ute med sin beställning av vårutsäde.

  Han ville försäkra sig om att få havreutsäde av sorten Symphony, eftersom den fungerat väl i odlingen de senaste åren, och maltkornssorten Irina som han skrivit kontrakt på.

  Inget höstkorn i backen

  Omkring 80 procent av den planerade höstsådden av höstvete kunde sås på lantbruket i år men inget av höstkornet.

  – Vi fick inte sått riktigt vad vi hade tänkt. Så vi ökar upp vårkorn och havre så det blir lite större arealer av det istället.

   Dag von Bothmer i Malmköping har beställt det mesta av det utsäde han behöver i vår. – I år har det varit viktigare att vara på hugget.
  Dag von Bothmer i Malmköping har beställt det mesta av det utsäde han behöver i vår. – I år har det varit viktigare att vara på hugget. FOTO: Kim Lill

  Dag von Bothmer i sörmländska Malmköping har beställt det mesta av utsädet. Vårvetevolymen säkrade han upp för en månad sedan.

  – I år har det varit viktigare att vara på hugget och beställa i tid för att få det man vill ha, säger han.

  LÄS OCKSÅ: Utsädeskris – vårvetet snart slut

  För honom blir det inte något ovanligt stort vårbruk eftersom han kunde höstså en nästan lika stor areal som 2016.

  – Jag tror man funderar mer i andra områden, här har de flesta kunnat höstså det de har tänkt.

  Enligt plan

  Att det lär bli en stor vårsådd i landet som helhet och därmed ett stort utbud av vissa grödor har inte påverkat hans grödval.

  – Nej, jag har tänkt vårvete och maltkorn från början och så blir det också.

   Det utsäde Jörgen Mattsson i Billeberga producerat levererades till köparen redan i oktober. I normala fall brukar det ske vid årsskiftet.
  Det utsäde Jörgen Mattsson i Billeberga producerat levererades till köparen redan i oktober. I normala fall brukar det ske vid årsskiftet. FOTO: Fredrik Thunberg

  Arealmässigt har höstsådden av höstvete minskat mest i Skåne, med mer än 27 000 hektar jämfört med 2016.

  Jörgen Mattsson i skånska Billeberga påverkas inte av bristen på vårutsäde själv, eftersom han slutar som lantbrukare vid årsskiftet. Däremot hade köparen bråttom att få in vårveteutsädet av sorten Diskett som han odlat i år.

  – Det kommer att bli gigantisk brist, det har jag förstått. De har redan kallat in mina utsädesodlingar. Det gjordes rätt omgående i höstas. Det skulle inte lämnas förrän i december-januari, men skickades redan i oktober.

  LÄS OCKSÅ: Silverskatt blev guldgruva för bondeATL-TV: Blöt majsskörd på ÖlandATL-TV: Här rullar tröskorna i SkåneLÄS OCKSÅ: Missarna i Schyfferts kött-tv

  Relaterade artiklar

  Till toppen