Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 november 2017

  ”Det känns som om de vill stänga ner oss”

  Västerås.

  Småskaliga fjäderfäslakteriet Hagby Gård har hamnat mellan olika kontrollinstanser. Livsmedelsverkets veterinärer anser att man sköter bedövning och slakt felfritt, medan länsveterinären har dömt ut två bedövningsutrustningar under det senaste året.

   Sven-Åke Lundgren, Jenny Lundgren, Marko Lötjönen på Hagby Gård. Kycklingslakteriet i Västerås har hamnat mellan olika kontrollinstanser. – Det känns som om de vill stänga ner oss, säger Sven-Åke Lundgren till ATL.
  Sven-Åke Lundgren, Jenny Lundgren, Marko Lötjönen på Hagby Gård. Kycklingslakteriet i Västerås har hamnat mellan olika kontrollinstanser. – Det känns som om de vill stänga ner oss, säger Sven-Åke Lundgren till ATL. FOTO: Ann-Helen Meyer von Bremen

  Det är spänd stämning kring fikabordet hos Hagby Gård i Västerås denna måndagsmorgon. Djurskyddshandläggare Josefina Nordström och länsveterinär Marie Dartgard från länsstyrelsen är på plats för att se om deras anmärkningar på den elektriska bedövningen är åtgärdade.

  – Jag fick föreläggandet vid 15-tiden i fredags så det har varit svårt att hinna med det, säger Jenny Lundgren som äger Hagby Gård tillsammans med Sven-Åke Lundgren.

  Lugn slakt

  Länsstyrelsen har invändningar på en rad olika punkter när det gäller bedövningsutrustningen, men framför allt anser man att inte alla kycklingarna blir ordentligt bedövade.

  – Vi har fått beröm för att slakten här går lugnt och fint tillväga. Vi håller i varje individ, säger produktionschef Marko Lötjönen.

  MER OM HAGBY GÅRD: Fria fåglar till lyxrestaurangHon vill ta fram en egen ras för kycklingproduktion

  Enligt Hagby Gård började allt för ett år sedan då länsstyrelsen fick en anonym anmälan och filmer tagna genom slakteriets fönster. Länsstyrelsen dömde då ut bedövningsutrustningen med motivet att strömmen var för svag. En ny utrustning köptes in och godkändes av länsstyrelsen.

  Ny anmälan

  Efter en tid kom en ny anonym anmälan och nya filmer till länsstyrelsen. Samtidigt har Hagby Gård råkat ut för olika typer av trakasserier från djurrättsaktivister. Från länsstyrelsens sida vill man dock inte bekräfta att anmälan kommer från djurrättsaktivister.

  Ni godkände utrustningen för ett år sedan, men nu underkänner ni den?

  – När vi fick in en ny anmälan och nya filmer, gjorde vi en mer fullständig kontroll av utrustningen, säger Marie Dartgard.

  Livsmedelsverkets veterinärer gjorde en helt annan bedömning vid en rutinkontroll av slakten i juni i år. Då kontrollerades alla moment i slakten, inte minst bedövningen. Livsmedelsverket hade inget att anmärka på och såg inga avvikelser från lagstiftningen.

  – Ja vår uppfattning var att det var så, säger Siri Rundqvist, officiell veterinär på Livsmedelsverket.

  Bultpistol

  Kycklingarna står och väntar på att bli slaktade, men den elektriska bedövningsutrustningen får inte användas i dag. I stället får Hagby välja en annan tillåten bedövningsmetod, exempelvis bultpistol.

  – Det kan inte rimligen vara vår uppgift att tala om vilken utrustning ni ska köpa. Och det är också upp till er att bedöma vilken bedövningsmetod ni ska använda nu, säger Marie Dartgard.

  På Hagbys är man uppgivna efter besöket.

  – Det kommer inte godkänna något, de tittar bara på det storskaliga. Det känns som om de vill stänga ner oss, säger Sven-Åke Lundgren.

  LÄS OCKSÅ: Sänk inte våra bästa varumärkenLÄS OCKSÅ: Okänt ostkrig hotar mejeribranschenLÄS OCKSÅ: Topptränare vann strandskyddsstridATL-TV: Stora prisskillnader på skogsmaskinreparationer

  Hagby gård

  Hagby Gård Fågel AB i Västerås är en av landets få småskaliga kycklinguppfödare som också har eget slakteri. Man slaktar cirka 600 fåglar i veckan. Produktionen ligger på drygt 30 000 fåglar om året. Hagby kyckling har profilerat sig som en kvalitetsfågel och har använts som råvara i olika kocktävlingar. Kycklingen säljs i välsorterade livsmedelsbutiker i främst Stockholmstrakten. Företaget omsatte förra året 7 miljoner kronor och har 10 anställda.

  Relaterade artiklar

  Till toppen