Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 16 mars 2018

  Så mycket kan du spara på att pruta

  Det lönar sig att pruta på traktorpriset. Det står klart efter att ATL undersökt prutmånen på traktorer med hjälp av er läsare. I snitt lyckades köparna förhandla ner priset med 18 procent.

   Jo, det går att pruta vid traktorköp. I genomsnitt med 18 procent visar ATL:s enkät.
  Jo, det går att pruta vid traktorköp. I genomsnitt med 18 procent visar ATL:s enkät.

  Att kämpa om kronorna kan vara både svårt och kännas obekvämt. Men ofta lönar det sig att sätta hårt mot hårt i samtalet med traktoråterförsäljaren.

  Många av ATL:s läsare har lyckats förhandla ner utgångspriset med över 15 procent, men 20- och 30 procents prutmån var heller inte ovanligt när tidningen undersökte slutpriset på traktorer med hjälp av er läsare.

  Undersökningen gjordes genom ett webbformulär här på ATL.nu under fyra veckor i januari och februari, och genererade inte mindre än 52 svar.

  Av dessa har 35 ingått i undersökningen, och även om den genomsnittliga prutmånen uppgick till 18 procent lyckades många betydligt bättre än så.

  Flera av enkätsvaren vittnar om prutmåner på över 40 procent. Men här har tidningen inte lyckats undersöka de exakta omständigheterna bakom resultaten, eftersom personerna har valt att inte bifoga sina kontaktuppgifter.

  Att köparna lyckas pruta ner traktorerna så mycket som 30 procent är heller inte ovanligt, och ofta kan buden lämnas utan att säljaren behöver kontakta sina chefer.

  – Han lämnade 24 procent först, och sa att det var det han hade befogenhet att lämna. Jag var intresserad av Fendt, och tog in offerter från andra och fick ner det några 100 000 kronor till, säger en köpare som till slut fick ner priset med 30 procent.

  Andra kräver ett pris

  Samtidigt visar genomgången att långt ifrån alla har ett förhandlingsutrymme. Av de 35 genomförda köpen redovisar fem personer att de inte hade något förhandlingsutrymme alls.

  Men det betyder inte nödvändigtvis att de har gjort en dålig affär. Pär Antonsson väntar fortfarande på sin fabriksnya Case Maxxum, och slog redan från början fast att han förväntade sig att få ett korrekt pris.

  – Jag vill ha ett pris och det säger jag till säljarna också. Jag vill inte behöva ringa fram och tillbaka i veckor. Sen kan man förhandla om smådetaljer, som service, säger Pär Antonsson.

   Pär Antonsson använder sig av en omvänd prutstrategi. Han gör klart för säljaren att han vill ha ett korrekt pris redan från början.
  Pär Antonsson använder sig av en omvänd prutstrategi. Han gör klart för säljaren att han vill ha ett korrekt pris redan från början.

  – Sen kan man säkert pruta ner det lite grann. Men det ska inte vara flera hundra tusen. Då tycker jag det är oseriöst, fortsätter Pär Antonsson.

  Många struntar i offerter

  ATL:s genomgång visar helt klart att det finns stora pengar att spara för den som är benägen att förhandla, men det handlar också mycket om hur mycket tid man vill lägga ner.

  Att ta in offerter från flera återförsäljare är ett klassiskt knep som snabbt kan förbättra förhandlingsläget.

  Ändå visar tidningens genomgång att få tar till metoden. Av dem som svarade på enkäten var det bara 38 procent som kryssade i att de tog in flera offerter innan de bestämde sig.

  Vid sidan av möjligheten att spara en slant riskerar den som inte jämför också att gå miste om extrautrustning och bättre servicekontrakt.

  – Samtidigt kan man bygga upp ett förtroende som trogen kund. Då har man enklare att komma till om man får problem. Det har jag märkt också, säger en av köparna, en lantbrukare, som ATL har pratat med.

  Här hittar du ATL:s enkät

  Fyra sätt att få ner priset

  1. Det vanligaste tillvägagångssättet är att försöka få med något extra när man slår till på en vara. För den som köper en traktor kan det handla om tillvalsutrustning eller bättre serviceavtal. Även om många säljare kan verka svåra är det ibland bara ett spel. Tricket är förstås att få dig att känna att du har gjort en kanonaffär när de till slut väljer att gå med på dina krav.

  2. Att göra relevanta prisjämförelser kan spara dig många tusenlappar. Offerter från konkurrenter ogillas starkt av de flesta säljare. Försök att få offerterna skriftligt, och var beredd att göra affär direkt om du får ett bättre erbjudande.

  3. Överväg att påtala fel och brister på begagnade varor, och be säljaren att laga dessa. Har säljaren en egen verkstad där felen kan lagas är det ofta enklare att få igenom sina krav. Samma sak gäller även för tillvalsutrustning som kan eftermonteras i den egna verkstaden. Fel och brister kan ibland även uppmärksammas för att få ner priset.

  4. Det kan låta självklart, men att vara trevlig som kund hjälper ofta samtalet i rätt riktning. Att vara snäsig, jobbig, påstridig och dryg är en garanterad väg till en dålig affär.

  LÄS OCKSÅ: Faktorerna som styr traktorköpetLÄS OCKSÅ: Här är traktorn som toppar statistiken

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen