Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 juni

  ”Det får inte lov att stoppa branschen”

  Trafikhindren stoppar Vollsjös bönder. Trafikverket tycker att de får ta andra – och längre – vägar till sina åkrar.

   Vägverkets hinder i Vollsjö har inte bara bromsat ner hastigheten för vanliga bilister. De har också stoppat alla transporter med breda och/eller långa traktorekipage. (Arkivbild)
  Vägverkets hinder i Vollsjö har inte bara bromsat ner hastigheten för vanliga bilister. De har också stoppat alla transporter med breda och/eller långa traktorekipage. (Arkivbild) FOTO: Per Emgardsson

  Trafikverket har uppvaktats av flera bönder i Vollsjö, skriver Skånska Dagbladet. Anledningen är att de hinder som ska få bilisterna att bromsa helt sätter stopp för all trafik med större traktorer och andra motorredskap.

  Problemet har uppstått i år. I fjol var det bara målat gula markeringar som sedan ersattes av provisoriska hinder som gick att ta sig förbi även med en traktor – om man bröt mot reglerna och körde lite på trottoarerna.

  Men nu har det kommit permanenta hinder som inte går att ta sig förbi med stora traktorer och redskap.

  – Det enda vi kör där nere är djurvagnen. Och jag kommer igenom men jag måste köra väldigt försiktigt så jag inte råkar dra hjulen på kanterna. Att stå med punktering när man har levande djur i vagnen är inte så roligt, säger lantbrukaren Annica Andersson till Skånska Dagbladet.

  Stoppar branschen

  Hon förstår Trafikverkets synvinkel men tycker att det borde gå lösa på något sätt. Kanske genom att ta bort hindren på en sida av vägen.

  – Det som gör att jag engagerar mig i den här frågan är att det inte får lov att stoppa branschen, säger Annica Andersson.

  Hitta nya vägar

  Trafikverket menar dock att lantbrukarna får ta andra vägar för sina transporter.

  – Det som är det svåra, speciellt i de här lantbruksorterna, om man vill sänka hastigheten samtidigt som man gör det framkomligt för sådana här transporter då måste det ena eller andra väga över. Och i detta fallet så har vi haft ett stort fokus på att hastigheterna ska sänkas i Vollsjö, säger Martin Albrektsson, åtgärdsplanerare på Trafikverket, till Skånska Dagbladet.

  LÄS MER: Maskiner får inte plats på nya säkra vägarLÄS MER: Nya räcken har gjort smal väg ännu smalare

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen