Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 oktober 2017

  ”Det enda alternativet är svartträda”

  ATL frågade lantbrukare hur deras produktion skulle påverkas av ett glyfosatförbud.

   Dag-Henrik Larsson.
  Dag-Henrik Larsson. FOTO: Christer Pöhner

  Dag-Henrik Larsson, Marieborgs gård i Arboga:

  Odlar spannmål på 200 hektar.

  – Roundup är ett viktigt verktyg i lådan för att kunna kontrollera kvickrot och gräs och resistenta ogräs. Ett förbud skulle innebära högre kostnader, mer dieselåtgång och mer arbetstid.

  Det skulle vara en riktig negativ konkurrensnackdel för EU om det blir ett förbud. Jag tror att de förstår vikten av det här även om det finns en del som vill plocka politiska poäng. Ett förbud skulle drabba lantbrukare i EU så hårt och ett förbud skulle innebära att man binder ris åt sin egen rygg.

   Curt Borg.
  Curt Borg. FOTO: Carla Karlsson

  Curt Borg, Borgs Lantbruk utanför Mariestad:

  Mjölkproducent, odlar spannmål på 100 hektar och brukar en totalareal 250 hektar.

  – Jag är kravgodkänd och eko och använder inte glyfosat så ett förbud skulle inte drabba mig personligen. Men för mina kolleger som är konventionella lantbrukare finns det knappast något vettigt alternativ i dagsläget.

  Problemet med Roundup ligger i stället på privatkonsumtionen. Som professionell brukare måste jag gå en kurs för att få använda det. Som privatperson är det bara att gå till Ica och köpa en flaska och spruta direkt i trädgården och huvuddelen rinner sedan direkt ut i dagvattensystemet.

   Mats Bondeson.
  Mats Bondeson. FOTO: Mikael Gianuzzi

  Mats Bondeson på Dune gård vid Dalhem på Gotland:

  Odlar spannmål, oljeväxter och ärtor på 200 hektar.

  – Jag använder Roundup till och från mot kvickrot, spillsäd och ogräs överhuvudtaget. Jag kommer ihåg när Roudup kom på 1970-talet när jag gick på lantbruksskola och det har underlättat odlingen otroligt sedan dess.

  Blir det ett förbud skulle det innebära mer traktorkörning och sämre skördar. Det skulle betyda mer bearbetning av jorden. Förutsättningarna för att odla skulle bli betydligt sämre.

   Magnus Landersholm.
  Magnus Landersholm. FOTO: Mikael Gianuzzi

  Magnus Landersholm, Bröthagens gård i Botkyrka utanför Stockholm:

  Odlar 100 hektar spannmål.

  – Vi använder inte Roundup regelmässig. Det är absolut det bästa för att få bort fleråriga ogräs som kvickrot. Det enda alternativet är mekanisk bearbetning, gammaldags svartträda, och det har vi inte kört på många år. Det är ett fasligt harvande och det går ju inte heller alla år utan kräver att sommaren är torr och fin så att jorden går att bearbeta.

  Förbjuds Roundup skulle det helt klart minska spannmålsproduktionen här på gården. Vi måste sannolikt byta odlingsstrategi och lägga in vall i växtföljden eller lägga fält i träda. Det är bra för växtföljden med vall men då måste man hitta någon som vill köpa hö. Det är gott om hästar här i trakten men också många som säljer hö.

  LÄS MER: Så tycker miljöutskottet om glyfosatLÄS OCKSÅ: Snart dags att avgöra framtiden för glyfosatLÄS OCKSÅ: Storbönder vill slippa avgift

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen