Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 maj 2018

  ”Det är en oerhört hård resa”

  Gräne fjäderfä klarade inte amorteringarna på de stora investeringarna. Men en rekonstruktion har räddat Tomas Björkqvist undan konkurs.

   Tomas Björkqvists 50 000 hönor producerar 1 000 ton ägg per år.
  Tomas Björkqvists 50 000 hönor producerar 1 000 ton ägg per år. FOTO: Karl Melander

  Tomas Björkqvist driver firman Gräne fjäderfä, och de 50 000 hönorna producerar 1 000 ton ägg årligen.

  För att förbättra lönsamheten satsade han bland annat på en anläggning för produktion av eget foder av spannmål som odlades på gården.

  Men lönsamheten var ändå för dålig för att klara amorteringarna och obeståndet var ett faktum. Den 16 juni 2017 beviljade tingsrätten ansökan om rekonstruktion.

   – Det är jag själv som person blir ifrågasatt och rekonstruerad, säger Tomas Björkqvist.
  – Det är jag själv som person blir ifrågasatt och rekonstruerad, säger Tomas Björkqvist. FOTO: Karl Melander

  Hård resa

  – Det är en oerhört hård resa att göra en rekonstruktion i och med att det är jag själv som person blir ifrågasatt och rekonstruerad, säger Tomas Björkqvist.

  I samråd med konsulter och rekonstruktören har växtodlingen på gården avvecklats. De oprioriterade fordringsägarna har gått med på att skriva ned skulderna med 75 procent.

  ­– Självklart ber jag om ursäkt för att man har hamnat där man har gjort, men det är inget som man har gjort medvetet, att man har försatt sig i en sådan här situation, säger Tomas Björkqvist.

  Lånen hos banken är kvar. Och banken har också ställt upp med ett nytt lån för att betala av de återstående skulderna till de oprioriterade långivarna.

   Nu är bara kärnverksamheten kvar - äggproduktionen och uppfödning av ungdjur för rekrytering.
  Nu är bara kärnverksamheten kvar - äggproduktionen och uppfödning av ungdjur för rekrytering. FOTO: Karl Melander

  Kan överleva

  – Vi har haft ett jättebra samarbete och stöd av Länsförsäkringar bank på Gotland, de har varit med resan från början till nu och framåt, säger Tomas Björkqvist.

  Kvar i Gräne fjäderfä är nu bara kärnverksamheten – äggproduktionen och uppfödning av ungdjur för rekrytering. Om priserna inte sjunker och foderpriserna stiger allt för mycket så har rekonstruktionen räddat en i grunden livskraftig firma.

   Rekonstruktion räddade Tomas Björkqvist från konkurs sedan de oprioriterade fordringsägarna gick med på att skriva ned skulderna med 75 procent.
  Rekonstruktion räddade Tomas Björkqvist från konkurs sedan de oprioriterade fordringsägarna gick med på att skriva ned skulderna med 75 procent. FOTO: Karl Melander

  Tomas Björkqvist har funderat mycket på det vettiga att ha en så stor riskutsatt verksamhet i enskild firma. Och önskar att han haft produktionen i ett aktiebolag i stället.

  – Traditionen är att vi har väldigt få aktiebolag inom lantbruken. Men där man har hamnat nu så känns det som att det är synd att man inte tagit den kostnaden och haft det som ett bolag. Jag tror att det hade varit bra.

  LÄS OCKSÅ: Så undviker du konkurs när företaget krisarLÄS OCKSÅ: Stor gård säljs på exekutiv auktionLÄS OCKSÅ: Färre konkurser – än så länge

  Till toppen