Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 oktober 2018

  Designer vill rädda miljön med potatisbestick

  Kan svenskodlad potatis bidra till minskad plastkonsumtion? Det tror designern Pontus Törnqvist som tagit fram miljövänliga engångsbestick av potatisstärkelse. Nyligen gick han till final i en internationell innovationstävling.

   Designern Pontus Törnqvist vill bidra till att minska plastkonsumtionen genom sina engångsbestick av potatisstärkelse och vatten.
  Designern Pontus Törnqvist vill bidra till att minska plastkonsumtionen genom sina engångsbestick av potatisstärkelse och vatten. FOTO: Markus Andersson

  Flera miljoner ton plast hamnar årligen i naturen. När Pontus Törnqvist skulle göra sitt examensarbete på Lunds universitet ville han hitta ett material som kunde ersätta plasten i snabbmatsindustrins engångsbestick.

  Han störde sig på att man använder ett material med en livslängd på 450 år för att tillverka något som bara används i 20 minuter. Att merparten av den plast som finns i vårt kretslopp kommer från just snabbmatsindustrin spelade också in. Pontus Törnqvist ville hitta ett nytt material som var biologiskt nedbrytbart och som man kunde slänga i naturen.

  – Först experimenterade jag med tång, men fick inte riktigt till det. Av misstag råkade jag sedan spilla ut en mix av potatisstärkelse och vatten. Vid uppvärmning förvandlades den till en tunn, plastliknande film, säger han till ATL.

   Potatisbesticken är hållbara. Pontus Törnqvist hoppas på storskalig tillverkning inom en snar framtid.
  Potatisbesticken är hållbara. Pontus Törnqvist hoppas på storskalig tillverkning inom en snar framtid. FOTO: Markus Andersson

  Pontus Törnqvist förstod att han var något stort på spåren och experimenterade vidare med potatisstärkelsen. Nyligen vann Pontus Törnqvist den första deltävlingen av James Dyson Awards. I mitten av november avgörs den internationella innovationstävlingen där vinnaren får 340 000 kronor för att vidareutveckla sin produkt. Och en stor aktör har redan hört av sig och velat samarbeta.

  – Det är hemligt, men jättespännande. Och nödvändigt eftersom det verkligen behövs bra substitut till plast, säger Pontus Törnqvist.

  Hans förhoppning är också att framöver knyta till sig ett nätverk av svenska potatisodlare:

  – Det hade känts bra eftersom potatisen är en så viktig byggsten i produkten, säger han.

  Potato plastic

  Pontus Törnqvist har valt att kalla sin produkt för ”potato plastic”. Det är inte första gången någon producerar saker av potatisstärkelse och vatten, men tidigare har det också gjorts med fiber. Pontus Törnqvist tror och hoppas att någon stor aktör ska nappa på hans idé och börja serietillverka engångsbestick och sugrör av potatisstärkelse och vatten.

  Relaterade artiklar

  Till toppen