Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 mars 2019

  Gruvprotester från Österlen fick avslag

  Gruvprotesterna på Österlen i Skåne har mötts av ett bakslag. Bergstaten har avslagit överklaganden från länsstyrelsen, kommuner och markägare, rapporterar SVT Nyheter Skåne och Ystads Allehanda.

   Sandra Lindström med sonen Leo och Oskar Lindström i Spjutstorp utanför Tomelilla är några av de som lantbrukare vars mark kan komma att beröras av provborrningarna. Arkivbild.
  Bild 1/3 Sandra Lindström med sonen Leo och Oskar Lindström i Spjutstorp utanför Tomelilla är några av de som lantbrukare vars mark kan komma att beröras av provborrningarna. Arkivbild. FOTO: Torbjörn Esping
   Moder Christa, abbedissa på Mariavalls kloster, har engagerat sig emot det brittiska bolagets Scandivanadiums planer på provborrningar på Österlen. Arkivbild.
  Bild 2/3 Moder Christa, abbedissa på Mariavalls kloster, har engagerat sig emot det brittiska bolagets Scandivanadiums planer på provborrningar på Österlen. Arkivbild. FOTO: Johan Nilsson/TT
   Carl Piper, Högestad & Christinehof Förvaltnings AB har också engagerat sig mot gruvplanerna. Arkivbild.
  Bild 3/3 Carl Piper, Högestad & Christinehof Förvaltnings AB har också engagerat sig mot gruvplanerna. Arkivbild. FOTO: Torbjörn Esping

  Det brittiska företaget Scandivanadium har, som ATL tidigare berättat, av Bergstaten fått tillstånd att undersöka förekomsten av vanadin på flera platser i Skåne, vilket ledde till alla de överklaganden som nu avslagits.

  Moder Christa, abbedissa på Mariavalls kloster, var en av dem som överklagat. Nu överväger hon att vända sig till nästa instans.

  – Vi ska först höra oss för vad de andra tänker innan vi agerar. På något vis undrar jag om vägen slutar här eller inte, säger hon till tv-redaktionen.

  Men Anita Ullman, ordförande i nätverket Vetonu, som arbetar mot Scandivanadiums planer, har inte gett upp hoppet. Avslaget var väntat, anser hon, och hon tror att många nu kommer att gå vidare genom att överklaga till kammarrätten.

  Relaterade artiklar

  Till toppen