Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 april 2018

  Ny rapport: Så blir mjölkgården lönsammare

  Den genomsnittliga mjölkgården har en förbättringspotential på 14 procent i kapacitetsutnyttjande. Samtidigt finns en avvägning mellan djurvälfärds- och traditionella effektivitetsmål. Det visar en rapport från AgriFood Economic Center.

   En genomsnittlig mjölkgård har en förbättringspotential på 14 procent visar en ny rapport från AgriFood Economic Center. Arkivbild.
  En genomsnittlig mjölkgård har en förbättringspotential på 14 procent visar en ny rapport från AgriFood Economic Center. Arkivbild.

  En viktig förklaring till ineffektivitet i svenska mjölkföretag kan vara att vinstmaximering inte är alla mjökbönders högsta prioritet och att djurvälfärden istället väger tungt.

  – Tidigare studier har också visat att ”livsstilen” och ”att ta hand om djuren” ofta är svaret på frågan – varför blev du bonde? Det ekonomiska perspektivet kommer ofta långt ned för många, säger Gordana Manevska-Tasevska, forskare på AgriFood på SLU i Uppsala.

  Tillsammans med professor Helena Hansson, Institutionen för ekonomi vid SLU och professor Mette Asmild, Köpenhamns universitet, står hon bakom rapporten: Rationellt slöseri? – att förstå ineffektiviteten i svenska mjölkföretag.

  Kan öka med 14 procent

  I rapporten har forskarna tittat på hur effektiva svenska mjölkföretag är. De har sett att resursanvändningen i genomsnittsföretaget ger ett produktionsvärde motsvarande 86 procent av det i de mest effektiva företagen. Det betyder att företagen skulle kunna öka sina intäkter med 14 procent om de använde resurserna på samma sätt som de mest effektiva av mjölkföretagen.

  Bästa resursutnyttjandet har användningen av rörliga insatsvaror som till exempel foder till djuren.

  – Det här är något man gör varje dag och kan bra. Här ligger den genomsnittliga effektiviteten på 93 procent. Det vill säga förbättringspotentialen är bara 7 procent, säger, Gordana Manevska-Tasevska.

   Gordana Manevska-Tasevska, forskare på AgriFood på SLU i Uppsala.
  Gordana Manevska-Tasevska, forskare på AgriFood på SLU i Uppsala. FOTO: Prtivat

  När det gäller effektiviteten i användningen av kapital ligger den i snitt på 83 procent i de undersökta mjölkföretagen.

  – Vår tolkning är att kapitalförbrukningen skulle kunna minska med 17 procent om genomsnittsföretagaren skulle investera på samma sätt som de mest effektiva företagen, säger Gordana Manevska-Tasevska.

  Högre djurvälfärd

  Rapporten slår bland annat också fast att mjölkföretag med högre kostnader för byggnader tenderar till att vara mindre effektiva än de med låga kostnader.

  – Företag med höga kostnader för byggnader har lägre veterinärkostnader samtidigt som mindre av gårdens intäkter kommer från utslagning av mjölkkor. Det kan vara en indikation på högre djurvälfärd på gården, säger Gordana Manevska-Tasevska.

  I sina slutsatser understryker forskarna att det kan finnas flera mål med företagandet. Och ”att ett alltför ensidigt fokus på vinst och teknisk effektivitet kan vara negativt om mjölkföretagaren har mer komplexa prioriteringar”.

  – Våra resultat tyder på att lantbrukare gör en avvägning mellan djurvälfärds- och effektivitetsmål i termer av vinst. Alla är inte inriktade på att öka effektiviteten på bekostnad av djurvälfärden, säger Gordana Manevska-Tasevska.

  LÄS OCKSÅ: Oatly kan påverka svensk havreodlingLÄS OCKSÅ: När fyrhjulsdrift var en nyhetLÄS OCKSÅ: Omöjligt göra verklighet av vinnande ko-stall

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen