Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 november 2017

  "Den passar som hand i handske"

  "Det känns helt rätt! Den passar som hand i handske", säger den pensionerade lantbrukaren Anders Ericsson nöjt efter en testtur med den nya traktorn som har anpassats efter hans behov.

   Anders Ericsson är mycket nöjd med sin handikappanpassade traktor som gör att han kan fortsätta sköta sin gård året runt.
  Anders Ericsson är mycket nöjd med sin handikappanpassade traktor som gör att han kan fortsätta sköta sin gård året runt. FOTO: Tommy Paremo

  När Anders Ericsson, 66 år, i skånska Löderup beställde sin nya traktor i början av sommaren hade han inga fysiska problem.

  – Så jag beställde den traktor han ville ha, men det var sex veckors leveranstid på den, berättar Krister Göransson, säljare på OP Maskiner AB i Klagstorp.

  Under tiden de väntade drabbades Anders av en inflammation vilket gjorde att han inte fick belasta sin ena fot. Ett problem som blir långvarigt. Han måste därför använda rullstol.

  – Så han frågade om jag kände till någon som kunde anpassa traktorn. Bilanpassning i Staffanstorp fick bedöma om det var möjligt och eftersom de tyckte det kontaktade de Anders.

  Närmare 60 timmars arbete

  Det blev Fredrik Lundins uppgift att prata med Anders Ericsson om vilka behov och krav han hade på sin nya traktor.

   Så här enkelt kan han stå på instegsplattan och ”åka hiss” upp till förarplats.
  Så här enkelt kan han stå på instegsplattan och ”åka hiss” upp till förarplats.

  – Alla anpassningar vi gör, oavsett fordon, är personliga och därför unika. Vi lyssnade på Anders och kom fram till det vi nu gjort. Egentligen hade jag tänkt att reglaget för framåt och bakåt skulle kontrolleras med fingertopparna, men Anders menade att höger tumme kändes bättre så det blev en sådan lösning. Handtaget är också rörligt eftersom det är med den funktionen Anders kan styra frontlastaren. Totalt har vi lagt ner 50-60 timmar bara på handtaget. Det var ju också möjligt att vi kunde konstruera den så att han kan styra traktorn med ett joy-stick, säger Fredrik Lundin

  Insteg med hiss

  Till anpassningen hör instegsplattan som fungerar som en hiss. När den är längst ner är den i nivå med marken så att Anders lätt kan stiga på. Så trycker han på en knapp och den åker långsamt upp till golvet i traktorn. Därifrån kan Anders ganska enkelt sätta sig i förarstolen och hantera alla reglage med händerna.

   Väl på plats i förarsätet håller han i ett stabilt handtag där han kontrollerar farten framåt och bakåt med knappar som han sköter med tummen.
  Väl på plats i förarsätet håller han i ett stabilt handtag där han kontrollerar farten framåt och bakåt med knappar som han sköter med tummen.

  Fredrik Lundin påpekar att på höger sida finns en vippkontakt som kopplar bort det handtag Anders använder för att köra traktorn. Det innebär att traktorn då fungerar med alla reglage som det var tänkt från början.

  Krister Göransson tillägger att det som gjort det någorlunda lätt att bygga om traktorn beror på att den har en elektriskt styrd servo.

  Har en gård att sköta

  Anders Ericsson är pensionär och bor kvar på sin avstyckade gård i Löderup där han har byggnader och markytor att underhålla. Traktorn är tänkt för snöröjning, gräsklippning och annat som måste skötas.

  Han har därför investerat i annan utrustning, bland annat en betesputsare som kopplas i trepunktslyften bak på traktorn.

  – Det är en så kallad kompakt traktor vilket jag behöver får att kunna köra in genom valvet på den kringbyggda gården.

  – Den här typen av anpassning kan ju göra det möjligt för andra bönder med slitna knän och ryggar att fortsätta använda sin traktor, säger en mycket nöjd Anders Ericsson som ser fram emot att få hem sin nya traktor.

  LÄS ÄVEN: Rundbalsvagn med självplockPREMIUM: Efter ATL:s artiklar – nya krav på traktorers draganordningarLÄS OCKSÅ: Traktorerna som går bäst – och sämst

  Relaterade artiklar

  Till toppen