Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 juni 2018

  Demoodlingen som blev jättemässa

  Det började som en demonstrationsodling för intresserade växtodlare. När Borgeby Fältdagar nu hålls för 20:e gången är det norra Europas största lantbrukshändelse i fält, och demoodlingarna är fortfarande dess hjärta.

   Utsikt. Från tornet mitt i området kan man se allt. ”Jag tror framgångsfaktorn är det tajta. En medveten strategi är att vi förtätar istället för att bygga ut”, säger Erik Stjerndahl, vd för HIR Skåne.
  Bild 1/3 Utsikt. Från tornet mitt i området kan man se allt. ”Jag tror framgångsfaktorn är det tajta. En medveten strategi är att vi förtätar istället för att bygga ut”, säger Erik Stjerndahl, vd för HIR Skåne. FOTO: Hans Dahlgren
   I centrum. Det var med demonstrationsodlingarna som allt började. De är fortfarande lika viktiga för evenemanget.
  Bild 2/3 I centrum. Det var med demonstrationsodlingarna som allt började. De är fortfarande lika viktiga för evenemanget. FOTO: Hans Dahlgren
   För 13 år sen passerade Borgeby för första gången 100 utställare.
  Bild 3/3 För 13 år sen passerade Borgeby för första gången 100 utställare. FOTO: Tina Andersson

  – Tornet är en våning högre i år, säger Erik Stjerndahl när han går uppför trappan till den stora plattformen som ger utsikt över hela mässområdet.

  I dag är han vd för HIR Skåne som arrangerar Borgeby Fältdagar. För 20 år sedan var han en av de som inspirerats av bland annat tyska DLG:s Feldtage och ville skapa ett liknande evenemang i Skåne.

  – Vi hade åkt dit och tyckte att det var så jädra fräckt. Det var väldigt snyggt gjort. Nu kommer styrelsen för DLG Feldtage till oss. Nu är vi en förebild för dem.

  Större än originalet

  Även storleksmässigt har Borgeby Fältdagar växt om sin tyska urmoder.

  Målet för demonstrationsodlingarna var då som nu att visa visuellt tydliga skillnader mellan olika sorter och odlingsåtgärder. Men ganska snart kom även andra aktörer in och fältvandringarna förvandlades till en regelrätt mässa.

  – Efter två år kom Lantmännen som hade sina dagar, Gullviks hade haft sin dag och Svenska Foder sin. De lade allt på Borgeby i stället. Så efter några år bytte vi namn från HIR Demo till Borgeby fältdagar som var ett mera neutralt namn.

  Hur man på bästa sätt håller en mässa i fält har man genom åren fått lära sig. Ibland den hårda vägen, i början med dåliga parkeringar där bilar körde fast i leran. Ett år blåste sju tält bort och ett annat år dök polisen upp.

  – Polisen var skitförbannade. Det var kö långt ut på motorvägen, från Lund till Landskrona. Då började vi leda om trafiken till parkeringarna.

  Rekordår på rad

  Första året 1999 fanns inga utställare, 2001 var det tolv stycken och redan 2005 passerades 100-sträcket med råge. Sedan dess har antalet ökat för varje år och även 2018 blir ett rekordår med 445 utställare.

  – Hela den här resan har varit fantastisk. Om vi vetat hur stort det skulle bli kanske vi aldrig vågat starta det. Det är en väldig apparat nu.

  Mässan omsätter nu omkring 13-14 miljoner kronor för HIR Skåne. Den bär sig själv och överskottet kan investeras i organisationen, men så har det inte alltid varit.

  – Det tog 13 år innan vi fick detta lönsamt. Vi hade en ackumulerad förlust på 3,5 miljoner innan vi nådde break even.

  Om man ska tro Erik Stjerndahl så finns det ännu potential för mässan att växa. På en whiteboard inne på sitt kontor ritar han upp det nuvarande mässområdet, med montrar, odlingar och områden för demokörningar. Han pekar:

  Arenabygge

  – Här kommer vi att lägga tre demonstrationskörningar. Det är nytt för i år. På sikt skulle jag vilja bygga en arena här. Tänk vad fräckt med en läktare!

  Mässan vill växa, men vill göra det på rätt sätt och fortsätta vara en fackmässa.

  – Börjar vi tulla på det så skulle vi få in fler utställare och bli lönsammare, men då blir vi bara en ny Kiviks marknad och skulle tappa fokus. Varken bönderna eller utställare skulle gilla att vi hade en massa krimskrams. Vi vill vara nördiga med maskiner och växtodling.

  Borgeby fältdagar

  Datum: 27-28 juni med ett pre-event den 26:e.

  Antal utställare: 445

  Antal besökare: 21 500 (2017)

  Omsättning: 13-14 miljoner kronor

  Antal anställda: 5 på heltid + många tillfälliga

  LÄS OCKSÅ: Teknikguide till Borgeby

  LÄS OCKSÅ: Tema tunnor på Borgeby

  LÄS OCKSÅ: Volvo BM-paraden klar på Borgeby Fältdagar

  SE OCKSÅ: ATL TV: De fältvandrar på Borgeby

  Relaterade artiklar

  Till toppen