Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 februari

  Dellenmejeriet bröt kontraktet med gården efter smakfel

  Tidigare levererade mjölkgården som anklagas för vanvård av djur i SVT:s Uppdrag granskning till Dellenmejeriet. Enligt Elisabeth Löfstrand, en av delägarna i mejeriet, sa de upp kontraktet med bonden efter ett smakfel.

  – Vi har själva inte sett att djuren behandlats illa.

   Agronomen, mejeristen och delägaren Elisabeth Löfstrand på Dellenmejeriet. Arkivbild från reportage i januari 2018.
  Agronomen, mejeristen och delägaren Elisabeth Löfstrand på Dellenmejeriet. Arkivbild från reportage i januari 2018. FOTO: Oskar Schönning

  När Dellenmejeriet drog i gång sin mejeriverksamhet på riktigt i april 2017 var mjölkgården som är i fokus i Uppdrag gransknings program ”Arlagården” en stor mjölkleverantör. Gårdsägaren anklagas för att ha vanvårdat sina djur och i programmet får tittaren se bilder och höra vittnesmål om överbeläggning, skitiga och undernärda djur.

  Elisabeth Löfstrand är en av delägarna i Dellenmejeriet och hon berättar att de inte märkte av någon vanskötsel av djur under tiden gården levererade mjölk till dem.

  – Vi har själva inte sett att djuren behandlats illa. Men det är jätteledsamt att se de här bilderna, säger hon.

  Läs också: I Dellen är lokaltänk succémodellen

  Blåbärssmak på mjölken

  Mejeriet sa upp kontraktet med lantbrukaren hösten 2018 och den sista mjölkleveransen gjordes i januari 2019. Men anledningen till uppsägningen var att mejeriet upptäckte ett smakfel på mjölken och att mejeriet ville bredda sig och få leveraser från fler mindre gårdar. Smakfelet märkte man då mjölken plötsligt smakade blåbär. Problemet kunde spåras tillbaka till dåligt foder på gården. Smakfel på mjölk är ett känt problem och det kan orsakas av att djuren blir underutfodrade på energi eller brist på grovfoder i foderstaten.

  – Det var den blöta hösten 2018 som gjort att fodret blivit dåligt. Det hade syrats på för hårt vilket ledde till en bismak. Det var brist på foder men jag vet att lantbrukaren kunde köpa nytt foder till slut och då löste det sig med smakfelet, säger Elisabeth Lövstrand.

  Efter att mejeriet sa upp kontraktet med mjölkbonden har de inte haft någon kontakt, uppger Elisabeth Lövstrand.

  ATL TV besökte Dellenmejeriet i januari 2018:

  Relaterade artiklar

  Till toppen