Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 maj

  Vågade satsa på norrländsk getost

  Bondersbyn.

  Jaana och Knut Enström lämnade sina tidigare yrken för att bli lantbrukare. I dag gör de getost i Bondersbyn utanför Kalix i Norrbotten.

  – Vi stormtrivs med vårt liv, säger Jaana Alamäki Enström.

   Byns nedlagda livsmedelsbutik blev gårdsmejeri, butik och kafé.
  Byns nedlagda livsmedelsbutik blev gårdsmejeri, butik och kafé. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Det var hennes idé att skaffa getter. Hennes man Knut Enström var snabbt med på noterna och tillsammans åkte de ner till Östersund för att gå en kurs i ystning hösten 2012.

  Våren 2013 återvände de för ytterligare en kurs och passade de på att ta med sig 12 killingar upp till gården i Bondersbyn utanför Kalix. Det är Knut Enströms hemgård, men hans föräldrar drev åkeri och själv arbetade han som snickare. Att han och hustrun Jaana Alamäki Enström skulle bli lantbrukare var helt otippat.

  – Jag kände att jag ville göra något annat än att arbeta på en skola hela mitt liv, jag kom i håg min barndoms somrar hos mormor och morfar på deras bondgård i mellersta Finland. Då var jag med min moster och mjölkade korna. Den erfarenheten har gjort att det inte alls känns främmande för mig med mjölkning, säger Jaana Alamäki Enström, som tidigare arbetade som studie- och yrkesvägledare.

   Bocken har gjort sitt jobb – nu finns 40 killingar på gården.
  Bocken har gjort sitt jobb – nu finns 40 killingar på gården. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Nu har de 36 getter på gården som lydigt varje morgon springer in till varsitt bås i gethuset och väntar på att bli mjölkade. Mjölken körs sedan i två hämtare till gårdsmejeriet några kilometer bort.

  – Vi köpte den nedlagda affären i byn och inredde ett mejeri i källaren. Fördelen var att det redan fanns ett kylrum där vi nu kan lagra ostarna. I butiken har vi inrett ett kafé där vi säljer osten och hembakt fikabröd, framför allt under sommarmånaderna. Då drar killinghagen på baksidan av butiken många gäster, de är så söta. Vi levererar också osten till delikatessbutiker från Umeå i söder till Kiruna i norr, berättar Jaana Alamäki Enström.

   Jaana och Knut Enström i gethagen.
  Jaana och Knut Enström i gethagen. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Nu finns 40 killingar på gården. Bocken, som har gjort sitt jobb och betäckt 36 getter, har fått flytta ut till en lada.

  – Varje år tar vi hit en ny bock som flyttar in till getterna i slutet av september och bor med dem under hela hösten. De första killingarna börjar sedan födas i slutet av februari, säger Knut Enström.

  På sommaren betar getterna på en äng vid huset. De äter också gärna träd som Knut Enström kör till dem från sin skog. Då använder han ofta en arbetshäst som finns på gården.

  – Getterna är riktiga slyröjare för de älskar träd, menar Knut Enström.

   ”De investeringar som vi har gjort får vi nog aldrig igen helt och hållet”, konstaterar Jaana Alamäki Enström och Knut Enström. Ändå har de aldrig ångrat att de satsade på sitt lantbruksföretag.
  ”De investeringar som vi har gjort får vi nog aldrig igen helt och hållet”, konstaterar Jaana Alamäki Enström och Knut Enström. Ändå har de aldrig ångrat att de satsade på sitt lantbruksföretag. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  När mjölken har kommit till mejeriet börjar Jaana Alamäki Enström sitt arbete med att ysta.

  – Jag värmer mjölken till 32 grader i den stora ystningsgrytan som rymmer 500 liter. Sedan sätter jag i syrningskultur och löpe. Efter en viss tid går det att bryta ostmassan och ta över den till ostformar. Det är viktigt att vända på formarna flera gånger per dag. Ofta blir jag kvar i mejeriet hela dagen. Under de första 24 timmarna mäter jag PH-värdet kontinuerligt på ostarna. Efter det sätter jag ostarna i ett 12-gradigt kylrum, där är de tills en möglig yta växer fram, sedan flyttas de vidare till ett 4-gradigt kylrum, där de lagras i ytterligare några veckor.

   ”De investeringar som vi har gjort får vi nog aldrig igen helt och hållet”, konstaterar Jaana Alamäki Enström och Knut Enström. Ändå har de aldrig ångrat att de satsade på sitt lantbruksföretag.
  ”De investeringar som vi har gjort får vi nog aldrig igen helt och hållet”, konstaterar Jaana Alamäki Enström och Knut Enström. Ändå har de aldrig ångrat att de satsade på sitt lantbruksföretag. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Jaana och Knut Enström har gått flera ystningskurser genom åren och bland annat lärt sig att göra riktig fransk chèvre av en fransman som kommer till Östersund och håller kurser. De har också gjort camembertost, den ska lagras några veckor längre än chèvren som är klar efter bara två veckor.

  – Men det vi säljer mest av i Sverige är salladsost i olika örtlag, den varumärkesskyddade grillosten eldost som går att steka, och hårdosten vit caprin, säger Jaana Alamäki Enström.

  Efterfrågan har gått över förväntan trots att det inte finns någon tradition i Norrbotten att äta getost. Vid det här laget kan bägge två vara bönder på heltid.

  – Fast de investeringar som vi har gjort får vi nog aldrig igen helt och hållet. Vi har satsat på det här i stället för att resa på semester till Thailand varje år. Och det har vi aldrig ångrat, avslutar Knut Enström.

  Kalix Ost

  Bolagsform: Aktiebolag

  Ägare: Jaana Alamäki Enström och Knut Enström.

  Verksamhet: Getbönder som gör getost i eget gårdsmejeri.

  Antal anställda: Två, de själva.

  Omsättning: Cirka 800 000 kronor.

  Resultat: Cirka 60 000 kronor.

  Areal: 17 hektar vallodling, 2 hektar egen mark och resten arrende, och 28 hektar skog.

  Antal djur: 36 getter, en bock och cirka 40 killingar.

  Maskinpark: En traktor och en maskin för att göra höbalar. De samarbetar med en bonde som slår höet.

  Storlek på investering: 1,2 miljoner kronor för att bygga ett gethus, ett mjölkrum och köpa byns gamla affär och omvandla den till mejeri och butik. En stor investering var ystningsgrytan på 500 liter som kostade 50 000 kronor. De har fått cirka 300 000 kronor i investeringsstöd från länsstyrelsen och Tillväxtverket.

  Kalkyl vid investering: ”Vi får nog tyvärr inte igen pengarna som vi har investerat, men vi är glada att kunna arbeta enbart med detta. Tack vare att Knut är snickare har han kunnat bygga gethuset, mjölkrummet och inreda mejeriet och kaféet själv. Det egna arbetet har varit väldigt omfattande, annars hade det blivit mycket dyrare.”

  Så jobbar vi med hållbarhet: ”Vi odlar vall till getterna på gården och ger dem sly från skogen som de äter upp. På sommaren betar de på en äng vid huset. I skogsarbetet använder vi gärna vår häst. Vi gör osten i vårt eget gårdsmejeri. På så sätt minimerar vi våra transporter.”

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen