Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 13 februari 2018

  De utvecklar ny teknik för skogsbranschen

  På Södra, arbetar nu ett antal personer med att utveckla lösningar för ny teknik i skogen.

  - Vi är mycket ute och träffar medlemmar och pratar med våra skogsinspektorer. Då får vi höra vad som behövs och kan jobba med att hitta lösningar, säger Marthin Freij, innovationsledare på Södra.

   Hela innovationsteamet på Södra Skogsägarna. Från vänster: David Jonsén Innovationsutvecklare, Larz Teke Innovationsledare, Johan Thor Chef för Digital Innovation, Mikael Konradsson Innovationsutvecklare och Marthin Freij, Innovationsledare.
  Hela innovationsteamet på Södra Skogsägarna. Från vänster: David Jonsén Innovationsutvecklare, Larz Teke Innovationsledare, Johan Thor Chef för Digital Innovation, Mikael Konradsson Innovationsutvecklare och Marthin Freij, Innovationsledare. FOTO: Södra Skogsägarna

  Det kommer mycket ny teknik och mycket arbete går att digitalisera. Men det måste anpassas för olika användningsområden, till exempel för skogsbranschen.

  Avdelningen på Södra är relativt ny och har arbetat med digital innovation i ungefär ett och ett halvår. Gruppen består av två innovationsledare, två innovationsutvecklare och en chef.

  – Vi jobbar på koncernnivå med alla delar inom koncernen. Tanken är att vi ska hjälpa till med digitaliseringen och bland annat skapa ett ekosystem av appar, säger Johan Thor.

  Användarvänlig teknik

  När de utvecklar nya funktioner, till exempel en app, vill de att det ska kännas enkelt och roligt att använda den.

  – Vi tycker att det är väldigt viktigt med användarvänlighet, så det jobbar vi mycket med när vi utvecklar nya lösningar. Gruppens medlemmar har olika bakgrund och utbildning, några har universitetsutbildning och några är självlärda, Säger Marthin Freij.

  – Att vi är olika är en fördel, det gör ofta att vi kompletterar varandra. Det vi har gemensamt är ett brinnande intresse för teknik och tekniska lösningar, säger David Jonsén, innovationsutvecklare.

  De är överens om att man skulle vilja förändra könsfördelningen, både i branschen och på avdelningsnivå.

  – Vi är ju på det sättet väldigt lika, samma åldersspann och bara killar. Vi har liksom uppförsbacke från två håll, både skogsbranschen och teknikbranschen har traditionellt svårt att locka och rekrytera en jämn könsfördelning. Hoppas att det kan bli ändring på det över tid, säger Marthin Freij.

  Roligt jobb

  Att de tycker om sina jobb är det ingen tvekan om.

  – Skogsbranschen har otroligt stor potential när det gäller teknisk utveckling och det är en del av vad som gör det så roligt att jobba med det. Hade någon frågat mig för ett år sedan om jag ville jobba på Spotify eller på Södra så hade jag nog sagt Spotify utan att blinka, men nu när jag vet hur roligt det är skulle jag inte byta, berättar innovationsutvecklaren Mikael Konradsson.

  Nyligen var Apples VD i Sverige, och valde att träffa två skogsbolag. Bland annat träffade han Södras innovationsgrupp.

  Hur var det att träffa honom?

  – Det var helt sjukt och väldigt häftigt. Han ville titta på en app som vi tagit fram som gör att man kan gå runt och titta i en byggnad. Vi fick visa den och han testade. Vi pratade också mycket om hållbarhet eftersom båda bolagen jobbar mycket med det, säger Marthin Freij.

  Relaterade artiklar

  Till toppen