Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 januari

  De tillverkar foder med metangas

  Danish Agro satsar på ett nytt proteinfoder som bygger på bakterier som äter metangas.

   Arne Ringsing, produktchef på Danish Agro utvecklar ett foder som bygger på bakterier som matas med metangas.
  Arne Ringsing, produktchef på Danish Agro utvecklar ett foder som bygger på bakterier som matas med metangas. FOTO: Torbjörn Esping

  – Jag ser en stor potential i Uniprotein som en effektiv, miljöriktig proteinkälla med en spännande näringsprofil, säger Arne Ringsing, produktchef på Danish Agro.

  Danish Agro samarbetar med företaget Unibio, som har utvecklat en process där bakterier i vatten matas med metangas i ett U-format rör. Bakterierna, mest methylococcus capsulatus, fördubblas på två timmar och bygger upp en proteinrik soppa av gasen. Proteinbakterierna kan sedan skördas och torkas till ett mjöl, med 70 procents proteinhalt.

  – Vi måste tänka kreativt kring hur vi skapar nya proteinkällor för en växande befolkning med ökande levnadsstandard, säger Ina Karlshöj Julegård på Unibio.

  Att göra protein av bakterier som äter metangas tar nästan inga resurser i anspråk. En fabrik på 3 000 kvadratmeter producerar 1 000 ton bakterieprotein per år. På samma yta kan soja ge 0,4 ton. Medan soja kräver 6 000 liter vatten för ett kilo protein räcker det med 10 liter till bakterierna.

  Unibio har byggt en fabrik för bakterieprotein i Ryssland som drivs med fossil naturgas. Fabriken har en kapacitet på 6 250 ton protein per år. Men det skulle även gå att använda biogas, och därmed sluta kretsloppet på gården genom att producera foder av djurens gödsel.

   Ina Karlshöj Julegård på Unibio och Arne Ringsing, produktchef på Danish Agro tar fram ett foder som bygger på bakterier som matas med metangas.
  Ina Karlshöj Julegård på Unibio och Arne Ringsing, produktchef på Danish Agro tar fram ett foder som bygger på bakterier som matas med metangas. FOTO: Torbjörn Esping

  Bakterieproteinets egenskaper liknar mest de i fiskmjöl. Och priset vid tillverkningen ska ligga under priset för att producera fiskmjöl.

  Det gulaktiga proteinmjölet från bakterierna pelleteras till foder av Danish Agro. Det är godkänt som ekologiskt foder inom EU för gris, nöt och fågel. Men innan det kommer ut på marknaden ska det testas på olika sätt.

  – Vi har redan börjat de första smaktesterna i en rad grisbesättningar, och det ser lovande ut, säger Arne Ringsing.

  Om grisarna gillar fodret ska man undersöka smältbarheten av proteinet och hur grisarna tar åt sig av det. Man ska också se effekterna på tillväxt upp till 30 kilo.

  I höst är det tanken att det ska bli försök i större skala. Någon gång nästa år kan bakterieproteinet komma ut på marknaden.

  – Jag ser stora möjligheter till att Uniprotein blir ett starkt proteinalternativ i foderblandningar till de danska lantbrukarna, säger Arne Ringsing.

  Relaterade artiklar

  Till toppen