Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 juli

  KLS tar över avtalen med Siljans grisleverantörer

  Vems grisar är det som slaktas hos Nya Siljans Chark AB?

  KLS Ugglarps uppger att man övertagit grisaffären, men HK Scan anser att förhandlingarna fortfarande pågår. När oklarheterna skingrats kan uppfödarna se fram mot bättre priser.

   Slakteriet i Ickholmen, Vikarbyn i Rättviks kommun, ägs numera av Nya Siljans Chark AB.
  Slakteriet i Ickholmen, Vikarbyn i Rättviks kommun, ägs numera av Nya Siljans Chark AB. FOTO: Trons

  Siljans Chark AB:s konkurs och snabba återuppståndelse som Nya Siljans Chark AB är på väg att rita om slakterikartan.

  Gamla Siljans Chark samarbetade med HK Scan om slaktdjuren. Det var HK Scan som köpte in djuren och i förekommande fall hade leveransavtalen med lantbrukarna.

  Efter konkursen i maj hade HK Scan inte längre någon att samarbeta med. När konkursboet sålts och Nya Siljans Chark AB sett dagens ljus inledde de nya ägarna i stället ett samarbete med KLS Ugglarps om slaktdjuren.

  Åsikterna går isär

  Men det var HK Scan som satt på leveransavtalen, bland annat med det tiotal grisproducenter som levererar djur till Siljans Charks flaggskepp ”Gårdsgris”.

  Under sommaren har intensiva förhandlingar pågått och sedan förra måndagen har KLS Ugglarps tagit vid även i leverantörsledet.

  – Vi har tagit över allt som har med gris att göra: Slakt av gris och sugga, smågrisförmedling och eventuella livdjurskrediter, säger Paul Robertson, inköpsdirektör på KLS Ugglarps.

  Det är ett påstående som konkurrenten Magnus Lindholm, inköpsdirektör på HK Scan, inte vill kommentera.

  – Det är en pågående process som beräknas vara klar innan sommarens slut. Vi ska lösa detta på bästa möjliga sätt för bönderna, säger Magnus Lindholm.

   Magnus Lindholm, HK Scan.
  Magnus Lindholm, HK Scan. FOTO: HK Scan

  Uppgiften att det är KLS Ugglarps grisar som slaktades i förra veckan stämmer alltså inte?

  – Det är mer en teknikalitet. De har tagit över planeringen av grisen in, men ingenting är fixat och klart, säger Magnus Lindholm.

  Förödande konsekvenser

  Henrik Sahlin i Kilafors är en av leverantörerna i gårdsgriskonceptet. Han har i alla fall haft möjlighet att byta affärspartner.

  – Vi har ett avtal med KLS Ugglarps nu och tycker att det är bättre än det tidigare vi hade med HK Scan, säger Henrik Sahlin.

  Han understryker vikten av att KLS Ugglarps inledde ett samarbete med de nya ägarna för att rädda slakteriet i Ickholmen.

  – Hade det inte funnits något slakteri kvar där hade det varit förödande för gårdarna i södra och mellersta Norrland, säger Henrik Sahlin.

  ”Avser vara stark aktör”

  Med undantag för veckan närmast efter konkursen har grisslakten rullat på utan avbrott. De senaste åren har drygt 50 000 grisar slaktas vid anläggningen. KLS Ugglarps räknar med att det ska öka med 50 procent inom kort.

  – Nästa år kan det bli 70 000-75 000 grisar. Vi har ett antal producenter som vi diskuterat med i några år, men som vi tidigare inte kunnat nå med transport till våra andra grisslakterier, säger Paul Robertson.

   Paul Robertson, KLS Ugglarps.
  Paul Robertson, KLS Ugglarps. FOTO: Marcus Frennemark

  Att HK Scan eventuellt tvingas släppa grisleverantörer innebär inte att man tänker ge upp slaget om Siljan. Bolaget har ett slaktsamarbete med Skövde slakteri och dit går det att köra många grisar norrifrån inom tidsgränsen på åtta timmar.

  – Vi avser att vara en stark aktör i området även i framtiden, säger Magnus Lindholm.

  Och det välkomnar Henrik Sahlin, trots att han just har avbrutit sitt samarbete med HK Scan.

  – Finns det fler än en aktör, så kommer det att påverka prisbilden till det bättre för oss, säger han.

  Siljans Chark AB och Nya Siljnas Chark AB

  Siljans Chark AB, som hade ett par hundra aktieägare, varav många med förankring inom det regionala lantbruket, gick i konkurs i maj 2020.

  Några veckor senare såldes konkursboet till företagarna Pär Nilsson och Mats Årjes som registrerat bolaget Nya Siljans Chark AB.

  I bolaget ingår slakteriet på Ickholmen i Rättviks kommun samt charkfabriken i Mora.

  De nya ägarna etablerade ett samarbete med KLS Ugglarps i juni 2020.

  HK Scan har tidigare varit delägare i Siljans Chark AB, men lämnade sitt ägande vid årsskiftet 2019-20.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen