Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 september 2018

  De storsatsar på kycklingar

  Nybble

  Planerna för fjäderfäproduktion har funnits i många år men det är först nu som de satts i verket. Nu satsar Per och Anette Henningsson på Backa Gård i Nybble, söder om Kristinehamn 25 miljoner kronor på ett stall på 6 000 kvadratmeter. – Det finns tillstånd på det dubbla, men vi börjar så här, berättar Per Henningsson.

   Anette och Per Henningsson satsar 25 miljoner kronor på ett stall för kycklingar på 6 000 kvadratmeter.
  Bild 1/3 Anette och Per Henningsson satsar 25 miljoner kronor på ett stall för kycklingar på 6 000 kvadratmeter. FOTO: Mari Nälsén
   Anette och Per Henningsson har tre anställda som kan hjälpa till vid omgångsbytet.
  Bild 2/3 Anette och Per Henningsson har tre anställda som kan hjälpa till vid omgångsbytet. FOTO: Mari Nälsén
   Markarbetet är i full gång. Flera grävmaskiner planerar samtidigt som traktorn fraktar bort massorna. Sprängstenen skiktas ned blir till eget grus och fyll.
  Bild 3/3 Markarbetet är i full gång. Flera grävmaskiner planerar samtidigt som traktorn fraktar bort massorna. Sprängstenen skiktas ned blir till eget grus och fyll. FOTO: Mari Nälsén

  Där det växte havre förra säsongen planeras det för fullt. Flera grävmaskiner arbetar samtidigt som traktorn fraktar bort massorna. Sprängstenen blir till eget grus och fyll. Beroende på hur sträng vintern blir planeras stallet för 140 000 kycklingar stå klart i mars eller april.

  Det nya stallet innebär att Anette Henningsson, som fram till nu arbetat som enhetschef i Kristinehamns kommun, kommer att vara ansvarig för kycklingarna.

  – Jag har alltid velat arbeta hemma på gården men det har tidigare inte funnits de möjligheterna. Nu håller jag på och lär mig köra traktor och sköta kontoret och ska dessutom ut och praktisera i en kycklingbesättning i närheten, berättar hon.

  Kan komma att byggas ut

  Bygget blir på 6 000 kvadratmeter. Byggnaden kommer förutom stall också att innehålla personalutrymmen och ett kontor för Anette. Miljökonsekvensbeskrivningen är på dubbla storleken. Det innebär att ytterligare ett stall kan komma att byggas om satsningen faller väl ut.

  När produktionen är igång sätts daggamla kycklingar in och föds upp i 30 till 35 dagar. De har fri tillgång till mat och vatten vilket sköts automatiskt. Det finns även vågar som läser av fåglarnas tillväxt under tiden och ser till att foderblandningen är den rätta. Den dagliga skötseln beräknas till en halvtid. Vid omgångsbytet städas och saneras stallet och då krävs mer arbetskraft.

  – Vi har tre anställda som kan gå in och hjälpa till då, säger Per Henningsson.

  Gammal tanke

  Redan vid millennieskiftet fanns planer på fjäderfän på Backa gård.

  – Kronfågel gjorde en liten satsning på kalkoner vid den tiden och vi hade planer på kalkonuppfödning men det blev aldrig så. Jag har däremot haft kontakt med Kronfågel genom året och hört mig för om behovet men det var först 2015 som de var intresserade av fler leverantörer, berättar Per Henningsson.

  Förberedelserna har tagit fram till nu. Det har bland annat varit miljökonsekvensbeskrivningar, tillstånd och förtydliganden. Och mycket väntan.

  – Det har gått långa perioder då vi inte kunnat göra någonting utan bara vänta. Det har stundtals varit frustrerande, säger Anette Henningsson.

  Fornlämningar i trakten

  Även en arkeologisk utgrävning har genomförts på platsen eftersom fastigheten gränsar till gravfält från järnåldern och det finns lämningar från både sten- och bronsålder i trakten.

  – Då pendlade vi mellan hopp och förtvivlan, berättar Anette Henningsson. Det var oerhört nervöst. De hittade en liten benbit men det var allt.

  Per Henningsson har varit delaktig i driften på Backa gård sedan 1990-talet men det var först för ett år sedan som han och Anette Henningsson tog över den efter föräldrarna. På gården fanns mjölkkor fram till 1950-talet men har sedan dess fokuserat på spannmålsodling och skogsbruk.

  Fakta: Backa Gård

  Anette Henningsson 52

  Per Henningsson 52

  Tre vuxna pojkar mellan 27 och 30 år plus en pojke på 12 år. Två barnbarn och ett på väg.

  Areal: 600 hektar åker (eget och arrenderat), 400 hektar skog.

  Bolagsform: Enskild firma för gård och jordbruket samt AB för driften av kycklingproduktionen.

  Anställda: Tre plus Anette och Per.

  Omsättning idag: mellan åtta och nio miljoner kronor.

  Vinst: All vinst återinvesteras.

  Vinstmarginal: –

  Aktuella med: Bygger nytt kycklingstall för cirka 25 000 000 kronor.

  Tre tips

  Våga satsa – vänta inte tills det är för sent.

  Ta hjälp av de som kan, exempelvis med MKB. Det kostar men är värt pengarna.

  Åk på studiebesök och se hur du vill, eller inte vill bygga.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen