Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 januari

  De odlar fisk och grönsaker med biokol

  Ödevata.

  I växthuset på Ödevata fiskecamp odlas tomater, gurka, sallad – och den exotiska fisken tilapia.

  I slutet av januari räknar ägarna med att kunna ta sin första fiskskörd från växthuset som helt värms upp av biokol.

  – Vi är övertygade om att det här är ett hållbart sätt att producera mat, säger Malin Axelsson.

   Malin Axelsson visar hur vattnet från fiskarna renas och så småningom förs tillbaka till fiskarna.
  Malin Axelsson visar hur vattnet från fiskarna renas och så småningom förs tillbaka till fiskarna. FOTO: Lars Edqvist

  Ödevata fiskecamp har uppstått ur det som först var en gård och sedan en fångvårdsanstalt för lindriga brottslingar, en bit utanför Emmaboda. När fotbojorna kom lades anstalten ner och 2005 köptes anläggningen av Malin och Magnus Axelsson.

  Vackert belägen vid en liten sjö har de förvandlat fångvårdsanstalten till en turistanläggning med fiske- och konferensmöjligheter. Hit hittar många tyska turister.

  – Vi är sju personer som arbetar här året runt, även om vi arbetar lite mindre på vintern, berättar Malin Axelsson.

  Hållbarhet är ledstjärnan för allt som görs på Ödevata fiskecamp. En stolthet är flispannan som Magnus Axelsson själv har byggt om och som nu producerar stora mängder biokol.

  – Det betyder att värmen till växthuset är gratis, samtidigt som vi får mer betalt för biokolet vi säljer än vad vi betalar för flisen. Dessutom använder vi biokolet som jordförbättringsmedel, säger han.

   Biokolet från flispannan används som jordförbättringsmedel.
  Biokolet från flispannan används som jordförbättringsmedel. FOTO: Lars Edqvist

  Ute på gårdsplanen står något som påminner om en upp- och nedvänd kolmila, där Magnus Axelsson bränner ris som också blir till biokol.

  Den stora nyheten i Ödevata just nu är akvaponikanläggningen, ett nybyggt växthus där de odlar fisk, frukt och grönsaker. Det invigdes i maj 2019 och har fungerat väldigt bra.

  – Vi odlar till exempel bananer, gurka, kaffe, passionsfrukt, papaya, sallad, tomater. Vi fick så mycket gurka att vi började ge det till våra grisar. De åt så mycket gurka att de tröttnade, berättar Malin Axelsson.

  Odlingen sker året runt. När vi besöker det isolerade växthuset snöar det utanför, men är 18 grader inomhus tack vare flispannan.

   Magnus Axelsson demonstrerar hur flispannan han själv har byggt om producerar gratis värme till växthuset samtidigt som han får ut biokol som är mer värt än flisen han köper.
  Magnus Axelsson demonstrerar hur flispannan han själv har byggt om producerar gratis värme till växthuset samtidigt som han får ut biokol som är mer värt än flisen han köper. FOTO: Lars Edqvist

  I en bassäng finns 200 tilapiafiskar. Snart är de fullvuxna och kan slaktas. De har vuxit snabbt sedan i maj.

  – Tilapia är lätta att odla. De trivs i stim. Sedan vi köpte dem som yngel från Gårdsfisk har inte en enda fisk dött i tanken, säger Malin Axelsson.

  Idag serveras tomater och andra grönsaker i gårdshotellets frukostservering och planen är att tillaga fiskarna och servera dem till gästerna på anläggningen. Tanken är att det ska göra det ännu mer attraktivt att söka sig till Ödevata som turist eller konferensdeltagare. Gården arbetar redan i dag med utomhusmatlagning, men vill utveckla den genom att använda det som akvaponiken ger.

  Malin Axelsson betonar att de gärna tar emot studiebesök.

  – Vi vill visa detta för hela världen, säger hon.

  Det nuvarande projektet är treårigt och har en total investeringsbudget på 4 miljoner kronor, varav 1,5 miljoner kronor satsats i växthuset. I de 4 miljonerna ingår också arbetet med ytterligare två huskroppar. Långasjö sockens sparbanksstiftelse – Sparbanken Eken har gått in med 320 000 kronor i delfinansiering.

  – Med det här projektet vill vi visa på de stora möjligheter som finns att utveckla landsbygden, säger Malin Axelsson.

   I växthuset i Ödevata växer tomater året runt.
  I växthuset i Ödevata växer tomater året runt. FOTO: Lars Edqvist

  Biokol

  Biokol är det material som har störst yta, och det är ytan med all dessa håligheter som är det intressanta. Det är som en svamp och suger åt sig vätska och näring. Näring och vatten förhindras att försvinna bort.

  Biokolen tillför även jorden luft som behövs i till exempel lerjordar. Det luckrar upp jorden.

  Det används i dag till över 60 olika saker. Några exempel på användningsområden:

  • Djurfoder.

  • Vattenrening,

  • Jordförbättring.

  • Kolsänka

  Biokol är stabilt och bryts inte ner, varför det kan användas flera gånger om.

  Ödevata fiskecamp

  Omsättning 2018: 3,2 miljoner kronor

  Vinst 2018: 0 kronor

  Antal anställda: Två ägare plus fem personer på deltid.

  Antal djur: Två grisar, tre får, ett gäng ankor, 200 fiskar.

  Turistverksamheten grundades 2006. Fisk- och grönsaksodlingen startade 2019.

  Företaget drivs som enskild firma av Magnus och Malin Axelsson.

  Akvaponik

  Akvaponik är ett sätt att odla fisk och grönsaker inomhus i ett kretslopp. Vattnet från fisktanken pumpas ut till odlingarna och pumpas sedan renat tillbaka till fiskarna. En stor fördel jämfört med fiskodling utomhus är att fiskarna håller sig friska utan antibiotika eller andra mediciner.

  I Ödevata används också gårdens eget biokol i odlingsbäddarna för att rena vatten och binda näring.

  Akvaponikanläggningar fungerar i både liten och stor skala.

  Organisationen Refarm Linné med säte i Växjö arbetar intensiv med att lära ut hur fisk och grönsaker kan odlas i gamla lador, industribyggnader och bostadshus. Målet är att det ska finnas en akvaponikanläggning i varannan socken.

  Tilapia

  Tilapia är en fisk med afrikanskt ursprung. Där lever den vilt. Den är en viktig matfisk och odlas som mat- och akvariefisk, mest i USA och Asien.

  I dag räknas tilapia som världens tredje viktigaste odlade fisk. Tillväxten är snabb och vid odling används framför allt hannar, som växer snabbare än honor.

  Relaterade artiklar

  Till toppen