Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 april 2018

  De lanserar arbetskläder för gravida kvinnor

  Det är viktigt att arbetskläder sitter bekvämt och inte skaver och detta gäller även för yrkesverksamma som är gravida. Därför lanserar nu Operose arbetsbyxor som passar gravida magar.

  – Byxan är ett statement. Jag vill dra saken till sin spets, säger VD Johanna Söderström.

   Företaget Operose tillverkar arbetskläder särskilt anpassade för kvinnor.
  Bild 1/2 Företaget Operose tillverkar arbetskläder särskilt anpassade för kvinnor. FOTO: Fredrik Westerlund
   "Arbetsbyxan är ett statement. Jag vill dra saken till sin spets", säger Operoses VD Johanna Söderström.
  Bild 2/2 "Arbetsbyxan är ett statement. Jag vill dra saken till sin spets", säger Operoses VD Johanna Söderström. FOTO: Victoria Henriksson

  Det finns en uppsjö av arbetskläder som ska underlätta för de som är yrkesverksamma inom yrken som kräver mycket kroppsarbete, men i mansdominerade branscher ligger arbetskläder särskilt anpassade för kvinnor inte högst upp på prioriteringslistan. Det blev Johanna Söderström, VD för Operose som tillverkar arbetskläder för kvinnor, varse om när hon började renovera hus.

  – Idén till både Operose och arbetsbyxan för gravida kom till när jag själv var gravid och jobbade med att renovera hus. Eftersom jag har en lång bakgrund inom klädbranschen tänkte jag att jag ville göra något åt detta som många upplevde som ett stort problem. Arbetsbyxan är ett statement. Jag vill dra saken till sin spets.

  ”Kör herrmodell med gummisnodd i midjan”

  Enligt Johanna Söderström var passformen på de arbetskläder som fanns problemet.

  – De modeller som fanns för kvinnor präglades av en för mig gammaldags syn på hur en kvinnokropp ser ut. Byxorna hade en hård linning och satt åt i midjan så att man knappt kunde böja sig ner. Med det utbudet använder man hellre herrbyxor även om de rasar ner. Då kan man i alla fall röra sig. För mig var det tights som gällde och jag har hört att många kvinnor kör herrmodeller med gummisnodd i midjan. Det är ju verkligen allt annat än optimalt.

  Med det sagt är det inte konstigt att Operoses nya arbetsbyxa har skakat om rätt ordentligt och har fått stor uppmärksamhet, både från kunder, i media och på sociala medier. Bland annat tog Operose hem Nordbyggs Guldmedalj för årets bästa produktnyhet 2018, och det säger mycket, menar Johanna Söderström.

  Säger något om branschen

  – Att få Nordbyggs Guldmedalj är ett väldigt fint erkännande, och ur marknadsföringssyfte är detta både det roligaste och det bästa jag har gjort. Byxan säljer betydligt bättre än jag hade föreställt mig och tjejerna blir lyriska när de får hem dem. Framför allt säger detta något om branschen. De flesta av de branscher som vi riktar oss till är mansdominerade och därför har nog arbetskläder för kvinnor inte prioriterats. Sedan handlar det också om fördomar om att man inte ska jobba när man är gravid.

  Men detta är allt annat än sant, menar Johanna Söderström.

  – Man kan göra det mesta under en graviditet. Det är bra att röra på sig och hålla i gång. Sedan gör vi inte bara arbetskläder för gravida, det är viktigt att påpeka, vi gör kläder anpassade för alla kvinnor som arbetar.

  LÄS OCKSÅ: Fler kvinnor vill äga skogLÄS OCKSÅ: Nätverk för kvinnliga skogsägare firar 20 år

  Operose

  Företaget Operose med VD Johanna Söderström i spetsen tillverkar arbetskläder som är särskilt anpassade för kvinnor.

  Visionen är att förändra förutsättningarna för kvinnor att kunna utföra sina yrken på samma villkor som sina kollegor som är män – oavsett kroppsform och yrke. Ett steg på vägen är att ta fram arbetskläder som motsvarar kvinnors krav på sina arbetskläders passform och funktionalitet.

  Källa: Operose

  Relaterade artiklar

  Till toppen