Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 september 2019

  De jobbar för stöd till blomsterzoner

  En nyligen gjord undersökning visar att många odlare och maskinförare kört på eller råkat spruta över en brunn. Organisationen Odling i balans jobbar nu för att blomsterzoner ska kunna få stöd.

  Under Borgeby fältdagar passade organisationen Odling i Balans på att ställa en mängd frågor till besökarna kring brunnar. I den EU-finansierade undersökningen fick man in 223 svar. Bland annat om man någon gång kört på en brunn så att den flyttats eller gått sönder.

  – Det säger 53 procent att de har. Det är ju jättemycket, säger Helena Elmquist på organisationen.

   Runt brunnarna på detta potatisfält såddes en blandning av bland annat bovete, honungsört, cikoria, sötväppling och klöver.
  Runt brunnarna på detta potatisfält såddes en blandning av bland annat bovete, honungsört, cikoria, sötväppling och klöver. FOTO: Hans Dahlgren

  Ungefär lika många sa att de någon gång missat att hålla det lagstadgade skyddsavståndet på två meter.

  Intresset för den relativt enkla åtgärden att använda blommande örter och gräs i zoner runt brunnarna är stort, 97 procent av de som svarat uppgav att de var intresserade i olika omfattning.

   Oaser. Även efter skörd finns ytorna kvar som oaser för insekter och vilt.
  Oaser. Även efter skörd finns ytorna kvar som oaser för insekter och vilt. FOTO: Hans Dahlgren

  Odling i Balans driver projektet Samzoner tillsammans med flera andra aktörer. Syftet är bland annat att få fler att så blommande kantzoner, inte bara runt brunnar. Man jobbar också både mot myndigheter och departement för att åtgärderna ska bli stödberättigade när EU:s nya gemensamma jordbrukspolitik sjösätts. Där kommer de enskilda nationerna ha större möjligheter att själva utforma stöden och mera ska satsas på klimat- och miljöåtgärder.

  – Det finns i dag ett stöd för anpassade skyddszoner men det är så administrativt krångligt att det nästan inte är någon som söker. Det hade varit bra att kunna få stöd för det. Det kostar lite som lantbrukare att etablera dem, säger Helena Elmquist.

   Helena Elmquist, Odling i Balans.
  Helena Elmquist, Odling i Balans. FOTO: Ann Lindén

  Relaterade artiklar

  Till toppen