Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 3 juli

    Svenska grönsaker plöjs ned i virusets spår

    Hundratals ton svenskproducerade grönsaker går till spillo som en följd av coronavirusets spridning.

     Mängder av svenskproducerad sallat plöjs ned i jorden igen då coronapandemin lett till minskad försäljning till restauranger och hotell. Per Johansson, vd för Åhus Grönt, har plöjt ner 800 ton sallat.
    Mängder av svenskproducerad sallat plöjs ned i jorden igen då coronapandemin lett till minskad försäljning till restauranger och hotell. Per Johansson, vd för Åhus Grönt, har plöjt ner 800 ton sallat. FOTO: Hasse Holmberg/TT samt Privat

    Per Johansson, vd för företaget Åhus Grönt, berättade för ATL i mars att man funderade på att halvera arealen av den odling som går direkt till restauranger. För tidningen Lantbruksnytt uppger han nu att företaget tvingats plöja ned runt 200 ton salladskål och 600 ton isbergssallad efter att försäljningen till restauranger och hotell har minskat drastiskt.

    – Den får gå tillbaka som näring till jorden igen, säger han till tidningen.

    Potatis blir djurfoder

    Dessutom ska 1 000 ton lagrad potatis bli djurfoder i stället för att bli mat till människor. Förlusterna motsvarar mångmiljonbelopp för företaget och runt en tiondel av årets skörd.

    Sallaten plöjs ned i takt med att den blir klar för skörd och det visar sig att den inte går att sälja.

    Relaterade artiklar

    Till toppen