Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 juni 2019

  De gör sugrör av råghalm

  MALMÖ

  Engångsartiklar i plast blir förbjudet i EU med start år 2021. UF-företaget Rawstraw satsar på sugrör av råghalm – i sommar tävlar gymnasieeleverna i EM med sin affärsidé.

   ”Våra sugrör är mycket tåligare än pappersvarianter”, säger Elise Lindow till vänster, till höger sitter Josephine Daly-Tempelaar.
  ”Våra sugrör är mycket tåligare än pappersvarianter”, säger Elise Lindow till vänster, till höger sitter Josephine Daly-Tempelaar. FOTO: Jonatan Jacobson

  Elise Lindow och Josephine Daly-Tempelaar läser sista året på gymnasiet Pro Civitas samhällsprogram i Malmö. Tillsammans med ekonomieleverna Daniel Lindqvist, Linnea Jerlebo och Anna von Gross startade de företaget Rawstraw UF som en del av utbildningen.

  Gruppen visste att de ville jobba klimatsmart och blev intresserade av sugrör.

  – Hållbara företag kommer att vara obligatoriskt i framtiden. Det finns 8,3 miljarder sugrör i våra hav, vi blev starkt påverkade av den siffran, säger Josephine Daly-Tempelaar.

   Hittills har gymnasieeleverna producerat och sålt 10 000 sugrör.
  Hittills har gymnasieeleverna producerat och sålt 10 000 sugrör. FOTO: Jonatan Jacobson

  De började experimentera hemma vid köksbordet med olika ingredienser för att hitta ett substitut till plast, men råmaterialet växte redan på fälten.

  – Annas mamma som är från Tyskland använde ordet strohalm för sugrör. Det fick oss intresserade och det visade sig att halmstrån användes som sugrör förr i tiden, säger Josephine Daly-Tempelaar.

   Takläggaren och bonden Eje Arén bidrar med råghalm till sugrören.
  Takläggaren och bonden Eje Arén bidrar med råghalm till sugrören. FOTO: Johan Joelsson

  De blev tipsade om att använda råghalm. Eftersom spannmålet används till takläggning borde det vara tillräckligt robust och vattentåligt. Men det var svårt att hitta odlare som skördade hela strån. Lösningen blev en halmkonstnär i Hörby som hobbyodlar själv och takläggaren Eje Arén utanför Skurup som har en 22 hektar stor obesprutad råghalmsodling till egen produktion.

  – Detta är roligt och inspirerande, råghalm är ett fantastiskt material och idén ligger rätt i tiden. Alla ska dra sitt strå till stacken. Jag kan förse dem med mer råvara om det behövs, på åkern finns 80 miljoner strån, säger Eje Arén.

   De 20 centimeter långa sugrören kostar för närvarande 1,50 kronor styck.
  De 20 centimeter långa sugrören kostar för närvarande 1,50 kronor styck. FOTO: Jonatan Jacobson

  Mer halm kommer sannolikt att behövas. Tidigare i maj vann Rawstraw titeln Årets UF-företag under SM i Ung företagsamhet. I juli åker eleverna till Frankrike för att representera Sverige i EM.

  Efter vinsten har flera företag hört av sig för att köpa de miljövänliga sugrören. Hotell, kaféer, barer och privatpersoner hör till kunderna. Eleverna kommer att driva verksamheten i ett riktigt företag efter studenten.

  – Vi måste effektivisera produktionen och säkra tillgången på råghalm. Just nu tittar vi på olika maskiner så att vi kan producera större volymer. Målsättningen är att bli störst på plastfria sugrör, säger Elise Lindow.

   ”Det poppar upp många klimatsmarta lösningar nu så det gäller att hänga med för att nå ut med sin produkt”, säger Josephine Daly-Tempelaar (till vänster). Till höger står Elise Lindow.
  ”Det poppar upp många klimatsmarta lösningar nu så det gäller att hänga med för att nå ut med sin produkt”, säger Josephine Daly-Tempelaar (till vänster). Till höger står Elise Lindow. FOTO: Jonatan Jacobson

  Rawstraw UF

  Det går att få ut två till tre sugrör per strå beroende på stråets tjocklek och längd. Sugrören kokas och torkas innan de läggs i 20-pack.

  Den 3 till 5 juli deltar Rawstraw i tävlingen Company of the Year Competition för unga europeiska företag som hålls i franska Lille.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen