Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 mars 2019

  Hon förlorade 340 djur i skyfallet

  Oueensland, Australien.

  Boskapsfarmen Channel Downs hade 350 nötkreatur före översvämningarna. Nu har de endast tio boskapsdjur kvar. Och inga staket.

  – Vi fick över 735 millimeter under 10 dagar. Det har vi aldrig tidigare fått, säger Kylie Cook.

   Närliggande gårdars boskap sköljdes ner till Channel Downs Station. Boskapen som fastnade i staket och träd kom från en gård 30 kilometer bort.
  Närliggande gårdars boskap sköljdes ner till Channel Downs Station. Boskapen som fastnade i staket och träd kom från en gård 30 kilometer bort. FOTO: Kylie Cook
   Kylie och Ronald Cook på boskapsfarmen Channel Downs förlorade 340 av sina 350 nötdjur i ovädret i Queensland i januari 2019.
  Kylie och Ronald Cook på boskapsfarmen Channel Downs förlorade 340 av sina 350 nötdjur i ovädret i Queensland i januari 2019. FOTO: Kylie Cook

  Kylie Cook driver tillsammans med sin make Ronald boskapsfarmen Channel Downs Station. Gården ligger 60 kilometer österut från samhället Julia Creek, in från motorvägen Flinders Highway, i Queensland i nordöstra Australien.

  – Vi bor i en blöt del av landet – när det inte är torka, säger Kylie Cook.

  I vanliga fall regnar det inte så många dagar i rad och gården har alltid tidigare haft torra betesmarker uppe på några kullar för korna.

  – Men inte den här gången. All vår mark låg under vatten och korna sköljdes bort. Helt fasansfullt, säger Kylie Cook.

  När regnet först började falla i slutet av januari, blev både Kylie och Ronald Cook överlyckliga. Torkan var äntligen, efter sex långa år, över.

  – Det var ett sådant där perfekt regn. Med soliga morgnar och regn framåt eftermiddagen, säger hon.

   Vattennivån på Channel Downs Station gick från runt tre till fem meter högt på sina ställen.
  Vattennivån på Channel Downs Station gick från runt tre till fem meter högt på sina ställen. FOTO: Kylie Cook

  400 millimeter var nog

  Men när de hade fått runt 400 millimeter tyckte Ronald Cook att det räckte. Han menade att nu behövde gräset inget mer, utan det behövde få tid växa till sig.

  – Men tyvärr skulle det inte bli så, säger Kylie Cook.

  Under tiden då regnet öste ner över Channel Downs satt Kylie Cook tillsammans med familjens fyra barn fast i översvämningarna i staden Townsvilles. De två äldsta barnen skulle börja på internatskola.

  – Vi bodde hos mina föräldrar, som turligt nog bor högt, så vi klarade oss från översvämningarna.

  – Men jag kom inte därifrån för vägarna hem till oss var avstängda.

   Julia Creek var ett av de värst drabbade områdena under monsunen, som slog till i slutet av januari och början av februari i norra Queensland.
  Julia Creek var ett av de värst drabbade områdena under monsunen, som slog till i slutet av januari och början av februari i norra Queensland. FOTO: Kylie Cook

  Kvar på gården var maken Ronald Cook. Han hade nyligen genomgått en knäoperation och skulle egentligen bara vila, men det gick inte om han också skulle kunna rädda gårdens boskapshästar, som de även avlar fram till försäljning.

  – Han flyttade hästarna till våra två stålplattformar i den öppna ladan när det inte fanns någon mer torr yta på marken, och alla 19 överlevde, säger Kylie Cook.

  – Han är min hjälte, tillägger hon stolt.

   Gårdens alla staket har sköljts bort.
  Gårdens alla staket har sköljts bort. FOTO: Kylie Cook

  Folk vill hjälpa till

  Allt elände till trots så har katastrofen tagit fram det bästa i australierna.

  – Det kommer hit folk som inte har någon anknytning till området. De kör in i Julia Creek och Richmond med sina grävskopor, traktorer och frågar vem som behöver hjälp.

  – Det är helt otroligt att få vara med om den här generositeten, säger Kylie Cook.

  Flera olika välgörenhetsorganisationer hjälper också till med bidrag. Staten likaså. De stora boskapsfarmarna sträcker även de ut sina hjälpande händer.

  – Rancher med över 100 000 djur säger att de vill hjälpa oss små familjedrivna gårdar för att de vill att familjer ska bo kvar ute på landsbygden.

   Ronald (Ron) och Kylie har fyra barn. Natalie 16 år, Rachel 14 år, Emily 10 år och Peter 8 år.
  Ronald (Ron) och Kylie har fyra barn. Natalie 16 år, Rachel 14 år, Emily 10 år och Peter 8 år. FOTO: Kylie Cook

  En ranch har sagt att de kommer att skänka upp till 150 kvigor till paret Cook.

  – Stödet vi får är helt fenomenalt. Vi skulle inte klara oss utan det, säger Kylie Cook.

  I dagarna kommer även en annan storbonde med 20 kilometer staket till Channel Downs. Tomtgränsens 40 km långa staket är helt bortspolat. Även de inre staketen är borta, men de får vänta.

  – Att få staket till tomtgränsen är den största hjälp vi kunde få, för nu kan vi börja tjäna pengar på att hyra ut vårt gräs.

   Vattnet forsade snabbt fram och sköljde bort boskap, gårdens ogräs och all taggtrådsstaket runt gården.
  Vattnet forsade snabbt fram och sköljde bort boskap, gårdens ogräs och all taggtrådsstaket runt gården. FOTO: Kylie Cook
   Ronald Cook köpte Channel Downs för 24 år sedan.
  Ronald Cook köpte Channel Downs för 24 år sedan. FOTO: Kylie Cook

  Torka på andra håll

  För även om det har regnat i Julia Creek så är det många boskapsbönders marker som fortfarande ligger i torka.

  – Vi får mellan 13 och 45 kronor per ko i veckan, beroende på vår gräskvalitet, tidsperiod och ras.

  Familjen Cook ska även få en ny fyrhjuling i dagarna. Även den kommer från en nötkreatursranch som har skänkt fyra fyrhjulingar till mindre gårdar.

  – Att storbönderna hjälper oss småbönder, det värmer i hjärtat.

  Kylie Cook säger att naturkatastrofen har visat att australierna på det stora hela bryr sig om boskapsfarmarna i landet.

  – När djurrättsaktivister protesterat mot oss har vi undrat vad det är som händer, vad australierna tycker om oss bönder. Men nu känner vi att de verkligen står bakom oss, säger Kylie Cook.

   Vattnet hade stigit över regnmätaren där barnen står. För i regnmätaren var det lera.
  Vattnet hade stigit över regnmätaren där barnen står. För i regnmätaren var det lera. FOTO: Kylie Cook

  Channel Downs Station

  Eftersom gården ligger i ett område som översvämmar titt som tätt byggde Ronald Cook och hans fru Kylie huset på gårdens högsta plats. De har nio trappsteg att bestiga tills de kommer in i boningshuset. De trodde aldrig att vattnet skulle nå upp till byggnaden. Det har det heller inte gjort under husets 17 år på platsen, fram tills nu.

  Vattnet rann in i husets markplan, som inkluderar tvättstuga, meathouse (där man tar hand om slaktade djur) uteplats och garage. Markplan hade runt 30 cm med vatten och när det rann bort lämnades cirka 8 cm lera kvar.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen