Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 december 2017

  De driver företag på skoltid

  Anton Östlund och Anton Hermansson läser tredje året på Lillerudsgymnasiet och driver samtidigt ett UF-företag där de säljer sina tjänster som maskinförare inom skogs- och lantbruket.

  – Vi såg att det fanns en stor marknad för extern arbetskraft, säger Anton Östlund.

  Redan förra året drev de ett UF-företag med samma inriktning och det fungerade bra. De vann en bronsmedalj på den stora UF-mässan för bästa tjänst, hade en hel del kunder och kunde dela på en rejäl slant när UF-företaget lades ned i våras.

  – Då blev det ändå mest snöplogning vi hjälpte till med, berättar Anton Hermansson. Då ska man komma ihåg att förra vintern var det knappt någon snö alls här i Värmland.

   Anton Hermansson och Anton Östlund driver företaget Wermlands Maskinförare UF.
  Anton Hermansson och Anton Östlund driver företaget Wermlands Maskinförare UF.

  Det var ingen tvekan om att de skulle köra ytterligare ett läsår med UF men eftersom det är störst tryck på arbetskraft sommartid sökte de dispens för att få starta företaget redan i juni lagom till sommarlovets början.

  – På yrkesprogrammen kan man söka dispens för att starta tidigare om, som i det här fallet, jobben styrs av årstiden, berättar Chriss Mellgren, lärare på Lillerudsgymnaset.

  Sommarjobbade med företaget

  Det innebar att killarna kunde arbeta hela sommaren i sitt UF-företag och ha det som sommarjobb.

  – Jag jobbade heltid större delen av sommaren, berättar Anton Hermansson.

   Gott om arbete, redan i mitten av december hade de plogat mer snö än under hela förra vintern
  Gott om arbete, redan i mitten av december hade de plogat mer snö än under hela förra vintern

  Man kan driva två UF-företag under sin gymnasietid, under andra och tredje året, men man måste göra någon form av förändringar för att få det godkänt ytterligare ett år. Killarna bytte namn från WMF UF till Wermlands Maskinförare och lade till ytterligare ett ben i verksamheten.

  – Vi valde att ta in Felicia Jakobsson i företaget. Hon går in och jobbar när uppdragsgivare vill hyra in arbetskraft till hjälp med djur, berättar Anton Östlund.

  De kör alla former av maskiner och säger sig båda vara uppfödda i passagerarstolen på en traktor. Anton Hermansson har även erfarenhet av skogsmaskiner.

  – Vår styrka är att vi har erfarenhet av de allra flesta maskiner då vi hjälpt till hemma på våra föräldrars gårdar sedan vi var små, säger han.

   Kan köra alla maskiner. Är man uppväxt i passagerarstolen på en traktor så är man.
  Kan köra alla maskiner. Är man uppväxt i passagerarstolen på en traktor så är man.

  Förenklade regler

  Som UF-företagare får man inte fakturera sina kunder utan uppdragsgivaren betalar ut lön via a-skatt och inkluderar skatter och sociala avgifter.

  Reglerna kring UF-företagen är förenklade men det gäller ändå att ha koll på ekonomin. När läsåret är slut delas vinsten upp bland delägarna.

  Just nu går Wermlands Maskinförare UF riktigt bra. Redan innan jul hade de plogat snö fler gånger än på hela förra vintern. Men det gäller att planera noggrant. Skolan måste skötas först och främst.

  – Ploga får man göra före eller efter skolan eller på helgerna, säger Anton Östlund.

  LÄS MER: Fler kvinnor jobbar med kofotLÄS OCKSÅ: Naturbruksskola säljs för 34,5 miljonerLÄS OCKSÅ: De är lantbrukets framtid

  UF-företag

  Ung företagsamhet finns i hela Sverige och utbildar grundskole- och gymnaiseelever i entreprenörskap. Under ett läsår får eleverna starta, driva och lägga ned ett företag. Ung företagsamhet har funnits sedan 1980 och sedan dess har drygt 360 000 elever drivit UF-företag. Enligt forskning startar UF-elever oftare företag i vuxen ålder.

  Anton Östberg

  Ålder: 19 år.

  Gör: Driver UF-företag och läser på Liillerudsgymnaiset.

  Från: Bodetta mellan Kil och Sunne.

  Anton Hermansson

  Ålder: 19 år.

  Gör: Driver UF-företag och läser på Lillerudsgymnaiset.

  Från: Filipstad.

  Relaterade artiklar

  Till toppen