Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 juli

  De hittade hem på mjölkgården i Haxäng

  Haxäng

  För ett och ett halvt år sedan fick plötsligt Simon och Magdalena Sundell en oväntad men välkommen möjlighet när de fick frågan om att ta över en stor mjölkgård i Jämtländska Haxäng i närheten av Brunflo.

  – Meningen var att gården skulle generationsskiftas men när det väl skulle ske var ingen av barnen intresserad, berättar Magdalena Sundell.

   Redan innan fanns ett antal procross-djur på gården, där svart, rött och montbeliard ingick. Simon och Magdalena Sundell har bestämt att helt satsa på den aveln.
  Redan innan fanns ett antal procross-djur på gården, där svart, rött och montbeliard ingick. Simon och Magdalena Sundell har bestämt att helt satsa på den aveln. FOTO: Mari Nälsén

  Magdalena Sundell har blivit mjölkbonde – och arbetsgivare. En stor skillnad från hennes tidigare kontorsjobb som gick ut på att skanna fakturor. För maken Simon är läget att annat, han har under en rad år varit egen företagare och hjälpt till med olika uppdrag hos bönder, bland annat på Haxäng.

  När frågan kom hade familjen Sundell, som också består av Julia, 16, och Oskar, 14, börjat fundera på att förändra sitt liv. Magdalena Sundell hade fått rådet av läkare att hon inte borde ha ett stillasittande jobb och Simon Sundell hade börjat tröttna på sitt flackade Jämtland runt.

  – Vi hade varit och tittat på gård för att kunna starta upp i mindre skala och det visste Karl-Åke, den tidigare ägaren, berättar Simon Sundell.

  Gården kom aldrig ut på annons utan den första januari 2018 startade Haxäng Mjölkgård AB och gården gick över i familjen Sundells ägo.

   Familjen Sundell – Simon, Magdalena, Oskar och Julia – tog över mjölkgården i Haxäng den första januari 2018.
  Familjen Sundell – Simon, Magdalena, Oskar och Julia – tog över mjölkgården i Haxäng den första januari 2018. FOTO: Mari Nälsén

  ”Inte svårt att vara eko”

  Gården har varit Krav-ansluten sedan 2002 och här finns två robotar till 120 mjölkande kor.

  – Här i Jämtland är det inte så svårt att vara eko, tycker Simon Sundell.

  Jämtland har störst andel mark omställd till ekologisk i landet, omkring 40 procent. Vad det beror på har Simon Sundell svar på. Marken är snötäckt länge och vårbruket är kort och intensivt när årstiden går direkt från vinter till sommar. Det är inget som gynnar ovälkomna växter.

  Växtodlingsmässigt har Haxäng Mjölkgård en mycket medveten strategi där de efter skörd bryter vallen med tallriksharv och väntar med att plöja till sent, strax innan snön.

  – Vi lurar ogräset ett par gånger innan vi vänder ned det, och det funkar. Det finns nästan inget ogräs, säger Simon Sundell.

  Satsar helt på Procross

  Att bli arbetsgivare har fungerat bättre än vad de kunnat tänka sig. I dag har de fyra anställda varav tre fanns på gården redan innan de tog över. Men de har i stället fått lära sig arbeta på ett annat sätt.

  – Vi har infört att alla som arbetar här ska kunna göra alla jobb, allt från att bereda foder till att vara i stallet.

  De har även tittat över sina djur. Redan tidigare hade man på Haxäng börjat införa Procross med svart, rött och montbeliarde.

  – Vi tog beslutet att helt satsa på det, berättar Magdalena Sundell och anger mer hållbara djur, med färre mastiter, som skäl.

   Allt fanns på gården vid köpet och det var bara att börja producera. I framtiden står ett nytt mjölkstall och ytterligare en robot på önskelistan.
  Allt fanns på gården vid köpet och det var bara att börja producera. I framtiden står ett nytt mjölkstall och ytterligare en robot på önskelistan. FOTO: Mari Nälsén

  De delar lika på jobbet i ladugården, ser till att vara lediga på helgerna men har i övrigt olika roller där kompetenserna från förr visar sig. Hon sköter papper och han ansvarar för odlingen.

  – För mig är det en våldsam skillnad mot åren då jag for runt i hela länet och hjälpte andra. Jag får vara hemma, säger Simon Sundell.

  Ny ladugård önskas

  De ångrar inte att de vågade satsa på mjölkbranschen och har långtgående planer på att förbättra och förenkla. En ny ladugård står högst upp på önskelistan, kanske även ytterligare en robot.

  – Vårt stall är 27 år och har fortfarande en fin stallmiljö, men vi tittar på vilka möjligheter som finns, säger Simon Sundell som önskar sig ett körbart foderbord där man slipper stök med olika sorters foder.

  I köpeskillingen ingick varje djur och varje pinal på gården, så också biogasanläggningen som byggdes 2013. Den ger värme till gården och till några av grannfastigheterna, dessutom genererar den elkraft som går direkt ut på nätet.

  Läs också: Procross en framgång för halländska gården

  Haxäng Mjölkgård AB

  Var: Haxäng, Brunflo, Jämtland.

  Drivs av: Familjen Sundell: Simon 44, Magdalena, 40, Julia, 16, och Oskar, 14.

  Areal: Omkring 400 hektar varav 100 spannmål, 250 vall och 50 hektar beten. 70 hektar skog.

  Anställda: Fyra plus Magdalena och Simon.

  Bolagsform: Aktiebolag.

  Omsättning: 11 miljoner kronor.

  Vinst: 145 000 kronor

  Vinstmarginal: 1,3 procent.

  Investering: Hela bolaget inklusive, djur, maskiner, arrenden, byggnader med mera: 19,7 miljoner kronor.

  Tre tips till andra jord/skogsägare:

  • När du räknar och gör kalkyler inför köp, gissa inte utan använd faktiska siffror så långt det är möjligt.

  • Visst går det att köpa billigare gårdar men inte alla kan producera från dag ett.

  • Våga! Tveka inte på en bra affär.

  Relaterade artiklar

  Till toppen