Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 juli 2018

  Hemvändarna flyttade in i stallet

  Brunflo.

  När Maria och Roger Altbäck valde att flytta hem till gården, flyttade de bokstavligen talat in i stallet. Från lägenhetens tv-rum har de utsikt rakt in i ungdjursstallet.

  – Det är perfekt, vi vet direkt när något inte är som det ska, säger Maria och Roger Altbäck på Länsmansgården i Brunflo, Jämtland.

  På Länsmansgården driver Roger och Maria Altbäck mjölkproduktion tillsammans med Rogers föräldrar Sonja och Christer. I dagsläget har de 87 mjölkande djur som på sikt ska bli 120-130. I december togs nämligen den nya ladugården med två robotar i bruk och arbetet med att bygga upp besättningen till dubbla antalet djur pågår.

   Från vardagsrummet har de en vy ut mot ungdjursstallet.
  Från vardagsrummet har de en vy ut mot ungdjursstallet. FOTO: Mari Nälsén

  Gården ägs av Sonja och Christer Altbäck, men driften delar de med Maria och Roger som tidigare bodde inne i samhället och pendlade ut till gården. 2008 byggdes ett nytt kalv- och ungdjursstall och i samband med det byggdes en lägenhet på gaveln. Den skulle ingå i konceptet Bo på lantgård.

  – Bo på lantgård hade vi i flera år och det fungerade bra. Framför allt var det återkommande norska familjer som besökte oss, berättar Maria Altbäck.

   Ungdjursstallet.
  Ungdjursstallet. FOTO: Mari Nälsén

  Behövdes tillstånd för att bygga en bostad i anslutning till ett stall?

  – Nej, det var bara att bygga, säger Christer Altbäck

   Lägenhet på gaveln till ungdjursstallet. När Roger och Maria valde att flytta in byggdes den till med en takstolsrad och ett trapphus.
  Lägenhet på gaveln till ungdjursstallet. När Roger och Maria valde att flytta in byggdes den till med en takstolsrad och ett trapphus. FOTO: Mari Nälsén

  Praktisk lösning

  Men efter att Maria och Roger Altbäck bott på gården under föräldrarnas semester flyttade de aldrig tillbaka in till byn, utan tog lägenheten i besittning. Den byggdes ut med en takstolsrad och med ett trapphus åt andra sidan.

  – Det är inget vi tänker på längre men det är väldigt praktiskt eftersom man hör om något skulle hända, säger Roger Altbäck.

   Balkong med stora fönster. Bra när det kommer skolklasser som inte törs gå in till djuren. Maria Altbäck vill gärna visa upp verksamheten på Länsmansgården
  Balkong med stora fönster. Bra när det kommer skolklasser som inte törs gå in till djuren. Maria Altbäck vill gärna visa upp verksamheten på Länsmansgården FOTO: Mari Nälsén

  Men de har koll på sina djur i andra avseenden också. Från kontoret i det nya mjölkstallet vetter stora fönster ut mot de nya robotarna och på en inglasad balkong ser man hela stallet.

  – Vi är engagerade i bonden i skolan och på det här sättet kan vi ta hit barn och andra besökande utan att de behöver gå in i ladugården om de exempelvis är rädda, förklarar Maria Altbäck som också förklarar att de har sju kameror utplacerade där de kan följa djuren dygnet runt.

   Fönster mot djuren. Roger och Maria Altbäck har utsikt som vetter mot stallet.
  Fönster mot djuren. Roger och Maria Altbäck har utsikt som vetter mot stallet. FOTO: Mari Nälsén

  Att visa upp verksamheten är viktigt för dem och därför är det nya mjölkstallet med 154 platser inte bara ett stall. Det är förberett för ett mejeri och en mjölkautomat där folk kan köpa gårdens mjölk dygnet runt.

  Planerar för gårdsbutik

  Det ska också bli en gårdsbutik där lokalt producerade varor ska säljas.

  – Vi planerar också att en del tjurkalvar och så småningom kunna sälja kött i butiken, säger Roger Altbäck.

  De planerar också att återuppta satsningen Bo på Lantgård längre fram.

   23 miljoner har nyligen investerats i ett nytt mjölkstall med 154 koplatser, två robotar samt en helt ny foderanläggning.
  23 miljoner har nyligen investerats i ett nytt mjölkstall med 154 koplatser, två robotar samt en helt ny foderanläggning. FOTO: Mari Nälsén
   Nybygget. Djuren flyttade in i december 2017 och stallet har 154 platser men även plats för mejeri, gårdsbutik och serviceutrymmen.
  Nybygget. Djuren flyttade in i december 2017 och stallet har 154 platser men även plats för mejeri, gårdsbutik och serviceutrymmen. FOTO: Mari Nälsén

  Länsmansgården Brunflo

  Drivs av: Roger och Maria Altbäck, samt Christer och Sonja Altbäck.

  Areal: 200 hektar med arrende, 70 hektar skog.

  Produktion: Mjölkbesättning med 87 mjölkande kor som ska bli 120-130, entreprenadkörning, bygger för mejeri och gårdsbutik.

  Företagsform: Enskild firma som ska läggas om till AB.

  Anställda: Tre heltider fördelat på fem personer.

  Omsättning: 4,5 miljoner kronor som ska öka till åtta miljoner.

  Vinst: Gamla stallet med 60 mjölkande kor mellan 600 000 och 800 000 årligen.

  Investering lägenhet 2008-2009: Cirka 600 000 kronor.

  Investering mjölkstall 2016-2018: 23 miljoner kronor.

  Relaterade artiklar

  Till toppen