De är störst i landet på Krav-grisar
I våras tog bröderna Bengt och Per Edsgård på Edsbergs gård emot utmärkelsen Årets Grisföretagare. Sedan de tog över en spannmålsgård från sin far 1987 har de byggt upp den till Sveriges största för produktion av Krav-grisar.
De är fjärde generationen på gården som varit i familjens ägo sedan 1880-talet. Till en början fortsatte de som vanligt med spannmålsodling, men bestämde sig 1992 för att börja med grisar för att öka värdet av spannmålen som odlades.
De började med 300 slaktsvinplatser och hade några tuffa år när priserna studsade upp och ned. 1999 började de ställa om till eko efter två besvärliga år, 1997 med torka och 1998 med regn. Hela gården var omställd 2008.
2000 byggdes det första stora stallet med 600 platser vilket var väldigt stort på den tiden.
– Tiderna var ovissa men vi byggde med sådana mått som innebar att vi enkelt kunde gå över till konventionell produktion om efterfrågan på Krav skulle minska. Men tänk vad det var många som idiotförklarade oss, säger Bengt Edsgård och skrattar.
Åtta år senare var det dags för ytterligare ett nytt stall då Scan sökte nya uppfödare av EU-ekologiska grisar. Edsbergs gård nappade på det och byggde för 600 djur till.
– Då körde vi parallellt i några år, ett stall Krav och ett stall EU-ekologiskt, berättar Per Edsgård.
Men det tyckte inte Krav om och att ha två grenar på gården förbjöds.
– Så då körde vi EU-ekologiskt fram till för tre år sedan då den stora eko-boomen började och vi fick erbjudande om att börja med Krav igen, säger Bengt Edsgård.
I dag står Edsbergs gård för 10 procent av alla Krav-grisar i Sverige, 3 600 per år. Båda stallarna är isolerade och har fläktventilation. Var fjärde vecka köps det in nya kullar med 30-kilosgrisar som stannar på gården i 20 veckor tills de väger 90 kilo.
Det är en hårt nischad bransch som fluktuerar upp och ned prismässigt. Just nu finns ett överskott av Krav-grisar.
– Helst ska det vara ett litet underskott, då mår branschen bäst. Nu måste marknaden växa ikapp och just nu påverkas den av nog av den vegotrend som råder, tror Per Edsgård.
De odlar 420 hektar, främst foderspannmål men även baljväxter, råg för avsalu, har en del frövallar samt tar en liten del vall till grisarna.
Att tänka på miljön har alltid varit viktigt för bröderna Edsgård. Därför har de investerat i två solcellsanläggningar på vardera 250 kvadratmeter. Den ger 80 000 kilowattimmar årligen vilket täcker en tredjedel av behovet och lite försäljning. Nyligen fick de också bidrag från klimatklivet för en pelletseldad panna som bland annat ska användas för att torka spannmål och värma grisstallen.
– Den står i en container och är flyttbar med ett lastväxlarflak så vi kommer troligtvis att hyra ut den till byggen också, berättar Per Edsgård.
För närvarande finns inga planer för att utöka produktionen.
– Den produktion vi har passar bra för arealen, det känns som att vi har en bra storlek, säger Bengt Edsgård.
FAKTA: Edsbergs gård
Areal: 420 hektar åker, 550 hektar skog
Drivs av Bengt Edsgård 63 och Per Edsgård 58
Bolagsform: AB
Anställda: Bengt och Per, ytterligare en heltid och en säsongsanställd
Omsättning: 16,66 miljoner (16/17)
Vinst: Två miljoner kronor
Vinstmarginal: 12,72 procent
Investeringar: Pelletseldad panna 800 000 kronor varav hälften i stöd från Klimatklivet
Tre tips till andra jord- och skogsägare
+ Ta hand om personalen. Vi har en kille anställd, Jörgen Bergström, som roddar med grisarna och ser till att de mår bra. Det är en stor del av framgången.
+ Anpassa verksamheten för att överleva, var anpassningsbar och inte fyrkantig
+ När ni ska bygga, tänk på framtiden, exempelvis väderstreck för solceller.
Kommentarer
Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.