Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 januari

  Därför väljer Vattenfall luftledning

  Luftledningar är billigare att bygga och lättare att underhålla. Därför är det huvudspåret enligt Marcus Hartmann, pressekreterare på Vattenfall.

   Vattenfall motiverar sitt beslut att välja luftledning med att de både är billigare att bygga och lättare att underhålla. Akrivbild.
  Vattenfall motiverar sitt beslut att välja luftledning med att de både är billigare att bygga och lättare att underhålla. Akrivbild. FOTO: Mostphotos

  Markledningar kräver helt andra, och betydligt dyrare, tekniska lösningar. Dessutom är det betydligt mer tidskrävande att åtgärda fel i dessa. Något som säkert beställaren som i fallet ledningen Hedenlunda/Oxelösund är SSAB uppskattar. Ett smältverk bör helst inte ha några onödigt långa stillestånd.

  – En luftledning kan lagas på några timmar. För markkabel pratar vi dagar, kanske veckor, säger Marcus Hartmann.

  – Dessutom är det en ekonomisk fråga. Markkabel är mycket dyrare. Sedan kan kostnaderna skena iväg ännu mer när man börjar att gräva. Vi vet ju inte vad som finns i backen. Det kan vara allt från berg till fornlämningar.

  Vad kommer att hända i Oxelösund, ska ledningen grävas ner där?

  – Där är planeringsarbetet i slutfasen efter att kommunen önskat en fördjupad utredning. Men huvudspåret är alltid luftledningar och jag tror, utan att föregripa några beslut, att vi kommer att följa befintliga ledningar där.

  SSAB:s koncernchef Martin Lindqvist har till Södermanlands Nyheter sagt att det som krävs för bolagets del är en 400 kilovoltskabel. Alltså är inte den planerade ledningen på två ledningar med 130 kilovolt vardera inte tillräcklig. Men enligt Marcus Hartmann finns det inga ickekommunicerade planer på att ledningen Hedenlunda/Oxelösund ska uppgraderas i framtiden.

  – Vi har ingen dold agenda. Vi har fått en förfrågan på två ledningar med 130 kV och jobbat utifrån det. Är det så att det i framtiden ska bli några förändringar krävs det en ny koncessionsansökan.

  Hur farlig är ledningen för djurägare?

  – Stängsel som står nära kraftledningar kan laddas upp och risk för elstötar kan uppstå, men det går att dela upp med isolerande delar eller jorda det för att undvika det. Som alltid med ström ska man vara försiktig och därför vi kommer ha en dialog med markägare som har stängsel nära den planerade kraftledningen, säger Marcus Hartmann.

  Vad har du för kommentar till de sakägare som tycker att processen skötts dåligt av Vattenfall?

  – Vi har följt de regler som finns. Eftersom samrådsprocessen ska vara öppen är inget spikat under den delen och då är det ibland svårt att ge svar på exakt hur det kommer att bli. Nu fortsätter processen med detaljplanering och det finns tid kvar att påverka. Vi har försökt vara öppna, men vi ska försöka bli ännu tydligare i fortsättningen.

  Kan en jordbrukare som säljer det mesta av sin produktion på den egna gården kompenseras om kunderna försvinner när högspänningsledningen är på plats?

  – Det kommer att bli en ersättning för minskat marknadsvärde, så kallad intrångsersättning, samt för övriga skador. Ersättningen kommer att förhandlas fram i dialog med varje enskild fastighetsägare. Det blir olika faktorer som kommer att vägas in där. Det ska ske enligt konstens alla regler men jag kan inte föregripa arbetet, säger Marcus Hartmann.

  Läs också: Den nya kraftledningen hotar deras företag

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen