Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 oktober

  Reglone skadligare än vad forskare tidigare trott

  Reglone, ett preparat som använts i flera decennier, stoppades i vintras i EU. Det verksamma ämnet dikvat visade sig vara betydligt farligare än man tidigare trott.

   Blastdödaren Reglone visade sig vara farligare än vad man tidigare trott – nu är den förbjuden.
  Bild 1/2 Blastdödaren Reglone visade sig vara farligare än vad man tidigare trott – nu är den förbjuden. FOTO: Håkan Jansson/TT
   Ahmed Sabah är toxikolog på Kemikalieinspektionen och var med och behandlade den dispensansökan om Reglone som kom in.
  Bild 2/2 Ahmed Sabah är toxikolog på Kemikalieinspektionen och var med och behandlade den dispensansökan om Reglone som kom in. FOTO: Privat

  EU-kommissionen drog i bromsen när nya forskningsdata kring dikvat, det verksamma ämnet i Reglone, presenterades 2018. Från och med i år får det inte längre användas i odling.

  Den nya studien sänkte gränsvärdena för att använda ämnet rejält.

  Dikvat påverkar ögonen

  – En ny djurstudie visade effekter på ögonen vid betydligt lägre dos än den som gällde när dikvat godkändes första gången. Det var en relevant och allvarlig studie enligt EU-rapporten.

  I och med det sänkte man riktvärdet för den acceptabla exponeringen, säger Ahmed Sabah, toxikolog vid Kemikalieinspektionen.

  Djurstudierna visade att dikvat kan försämra synen och orsaka gråstarr. Förutom hälso­skadliga effekter stör också ämnet miljön, enligt EU-kommissionen. Hälsorisken ansågs vara för stor för personer som går in i behandlade områden, oavsett skyddsutrustning.

  Dessutom fanns oacceptabla hälsorisker för personer som befinner sig i närheten.

  – I och med att man såg att en betydligt lägre dos kunde ge en effekt så är det allvarligt. Den minsta exponeringen spelar roll och det var, bland annat, det som gjorde att man inte kunde förnya godkännandet, säger Ahmed Sabah.

  Reglone fick ingen dispens

  Reglone användes under årtionden för att skydda flera grödor i Sverige. Bland annat mot ogräs i odling av frukt och bär, baljväxter och vissa grönsaker samt för att döda potatisblast före upptagning.

  LRF ville få dispens för att använda Reglone vid yrkesmässig odling i Sverige även i år, men Kemikalieinspektionen gick inte med på det. Myndigheten menar att det finns tillräckligt många alternativa preparat att använda i de flesta fall.

  LÄS OCKSÅ: Första säsongen utan Reglone – så gick det på Margretelunds gårdLÄS OCKSÅ: Kvalitetsproblem hotar potatisskörden

  Dikvat stoppade Reglone

  Reglone är förbjudet att använda sedan den 5 februari 2020. Kemikalieinspektionen meddelade ingen dispens för att få använda preparatet i viss yrkesmässig odling, som LRF ville.

  Preparatet har använts i flera decennier men EU förbjöd år 2018 det verksamma ämnet dikvat som finns i Reglone på grund av risker för hälsa och miljö.

  Kemikalieinspektionen gav inte dispens för att få använda Reglone en säsong till i Sverige. Hälsorisken för människor är särskilt stor för personer som uppehåller sig i närheten, inklusive känsliga befolkningsgrupper som barn, enligt Kemikalieinspektionen.

  Det var inte bara Reglone som förbjöds. Dikvat användes som verksamt ämne i växtskyddsmedlen Diqua, Barclay och Quad-Glob. Läs mer här.

  Källa: Kemikalieinspektionen

  Relaterade artiklar

  Till toppen