Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 17 januari 2018

  Därför höjs nu maskinpriserna oväntat

  Inom de närmaste veckorna ska flera importörer av traktorer och maskiner höja sina priser.

  FOTO: Fredrik Thunberg

  I slutet av sommaren låg den svenska kronan på omkring 9,50 mot euron, men under hösten försvagades den och låg i december på närmare 10 kronor. Utvecklingen innebär att importörer av maskiner tvingas justera försäljningspriserna för att inte göra dåliga affärer.

  – När det gäller säsongsmaskiner kom det nya priser den 1 oktober. De skulle egentligen vara fram till den 30 september i år men där är vi då tvungna att göra en justering som inte var planerad, säger Erik Thuring på Söderberg & Haak.

  Hos Claas-importören Swedish Agro Machinery står man inför en liknande situation.

  – Vi står också inför en justering inför en inte allt för lång framtid. Kronan brukar stärkas i januari-februari men den gör ju inte det nu, så jag är rädd för att vi får en justering i februari, säger Göran Sundqvist på bolaget.

  Sålt bra hittills

  Hos Söderberg & Haak uppskattar man prishöjningen till 3-4 procent, hos John Deere 4 procent.

  – Är det 1,5 miljon så gör det 60 000 kronor, säger Bertil Petterson, försäljare hos John Deere-återförsäljaren Värm-Dal & Traktorservice i Karlstad.

  Hos företaget har man sett en bra försäljning i början på året, och Bertil Pettersson tror att den kommande prishöjningen den 1 februari kan vara en del av orsaken.

  – Orderstocken ser jättebra ut. Här i Värmland har vi en orderstock som väl är dubbelt så stor som samma tid i fjol.

  Valutasäkring

  Hos Swedish Agro Machinery använder man sig av valutasäkring för att kunna garantera priserna.

  – Om man lämnar en offert till en kund måste den gälla under en längre period, och av det skälet säkrar man valutan, men nu börjar vi närma oss en smärtpunkt, säger Göran Sundqvist.

  Hos Söderberg & Haak har man inte valutasäkring, utan tar hela valutarisken själv.

  – Vårt moderbolag Mellby Gård har sagt att vi ska försöka hantera det själva, så vi har ingen säkring utan om det kommer en stor förändring av valutan under året är vi egentligen tvungna att gå in och justera, säger Erik Thuring.

  Speciellt på säsongsmaskiner som vallredskap kan det gå ganska lång tid mellan beställning och betalning, vilket höjer risken.

  – De vallmaskiner vi sålt under hösten, och där kunden inte ska betala förrän den 1 juni, där kommer vi ju att åka på en valutasmäll. Så de har gjort en bra affär.

  Relaterade artiklar

  Till toppen