Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 juni

  Försäkringsbolaget: Tråkigt att vi inte kunde nå en lösning

  Snötryck på tak anses inte vara en plötslig oförutsedd händelse, därför gäller inte försäkringen. Det menar Mikael Minrell, VD på Dina Försäkringar Nord.

   Räddningstjänsten på plats på Mats och Åsa Karlssons gård efter takraset i april 2018.
  Räddningstjänsten på plats på Mats och Åsa Karlssons gård efter takraset i april 2018. FOTO: Malin Andersson

  Mats Karlsson fick ingen ersättning av Dina Försäkringar när 800 av de 3 600 kvadratmetrarna på ladugården rasade ner den 6 april förra året och dödade 50 kor.

  Trots att djuren var försäkrade fick Mats Karlsson ingen ersättning för dem heller.

  – Utan att gå in på det enskilda ärendet så kan jag säga rent generellt att vi inte ersätter följdskador om det inte finns en ersättningsbar skada i grunden. Eftersom snö på tak inte anses vara en plötsligt oförutsedd händelse så är skador på grund av snön inte en ersättningsbar skada och därmed kan vi inte ersätta följdskador som döda djur, säger Mikael Minrell.

  Beklagar att ingen lösning nåtts

  Han beklagar att Dina Försäkringar inte kunde komma överens med Mats Karlsson om en fortsatt försäkring.

  – Det är tråkigt att vi inte kunde få till en lösning.

  Mats Karlssons nya försäkringsbolag Länsförsäkringar menar att de kan ersätta skador på grund av snötryck om taket är rätt byggt och det skottas av regelbundet.

  – Om det har skötts på rätt sätt så går sådana skador att ersätta. Höjda premier blir det om företaget som vi försäkrar har råkat ut för skador tidigare så att det anses innebära en högre risk att försäkra det, säger John Rosendahl, skadesamordnare för byggskadeavdelningen i Norrbotten.

  Relaterade artiklar

  Till toppen