Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 december 2017

  Därför får korna en egen utställning

  En konstutställning om kor - just en sådan öppnar på Kalmar konstmuseum i helgen.

   I utställningen i Kalmar medverkar flera konstnärer, både svenska och utländska.
  I utställningen i Kalmar medverkar flera konstnärer, både svenska och utländska.

  Det är dags att ge nötkreaturen en plats i konstens finrum, tycker man.

  – Korna är undervärderade i konsten. Hästarna har alltid fått vara konstens kalenderflickor. De har fått visa upp sig. Så jag skulle säga att korna är oförtjänta doldisar i konstens värld, säger Ivo Soltorp, pressansvarig på Kalmar Konstmuseum.

  Mäktiga djur

  Med utställningen ”Du har två kor” medverkar 13 konstnärer från hela världen. Inne i museet har ett öländskt konstkollektiv byggt en kofålla enligt vilda västerns modell av ris och sly. Många av konstverken har sedan hängts upp på fållans väggar.

  – Det är konst som relaterar till frågor som har med kor att göra och man belyser detta ur flera olika perspektiv, säger Ivo Soltorp.

  Och med kor och boskap kommer makt – en symbios som sällan skildras i konsten.

  – Utställningen handlar om boskapen som maktfaktor. Om vem som äger, vem som äter och vem som inte gör det. Det är själva kärnan i utställningen, säger Ivo Soltorp.

  Det är inte första gången Kalmar konstmuseum uppmärksammar lantbrukets djur. Förra året tillägnades Ölandshästen en egen konstutställning. ”Du har två kor” pågår från den 2 december till den 28 januari 2018.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen