Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 december 2019

  Därför slutar Lantmännen Maskins vd

  Vd:n för problemtyngda Lantmännen Maskin slutar efter bara två år på posten. Elisabeth Ringdahl, chef för Lantmännens lantbruksdivision och styrelseordförande för Lantmännen Maskin dementerar att han fått sparken, men vill inte uppge vad vd-bytet kostar medlemmarna.

   Bengt Alestig, avgående vd för Lantmännen Maskin.
  Bengt Alestig, avgående vd för Lantmännen Maskin. FOTO: Richard Ström/Lantmännen

  Som ATL tidigare berättat har Lantmännen Maskin haft flera kämpiga år på den maskinmarknad som många bedömer som överetablerad. Resultatet för skatt var negativt 2013-2016, med en bottennotering på -30,4 miljoner kronor för helåret 2016.

  Nyligen kunde ATL också berätta att bolaget fått 38 betalningsanmärkningar sedan 2017, något som drabbat flera underleverantörer. Men samtidigt har lönsamheten kunnat förbättras under nuvarande vd Bengt Alestig.

  Slutar efter städuppdrag

  Olönsamma anläggningar har avvecklats och personalstyrkan minskats, samtidigt som sortimentet blivit ännu mer maskinfokuserat, enligt Lantmännen. Men nu slutar alltså nuvarande vd Bengt Alestig, enligt ett pressmeddelande från Lantmännen.

  Har han fått sparken?

  – Nej, men jag kan säga så här: Bengt har jobbat i två år och satt igång ett antal förändringsprojekt. Nu är det dags för nästa steg och då behöver vi en person som jobbar på ett annat sätt och har ett annat ledarskap, säger Elisabeth Ringdahl, divisionschef för Lantmännen Lantbruk och ordförande för Lantmännen Maskin till ATL.

   Elisabeth Ringdahl, divisionschef för Lantmännen Lantbruk och ordförande för Lantmännen Maskin.
  Elisabeth Ringdahl, divisionschef för Lantmännen Lantbruk och ordförande för Lantmännen Maskin. FOTO: Johan Olsson/Lantmännen

  Ville han själv sluta?

  – Alla personliga detaljer är en sak mellan honom och oss. Vi är överens med Bengt om att han lämnar sitt uppdrag.

  Men två år låter som en kort tid?

  – Vi var överens från början om vad som skulle göras och vi ser inte det här som konstigt på något sätt.

  Har han fått något avgångsvederlag?

  – Det är inget jag diskuterar med dig. Vi har följt det avtal vi har och vi är överens med Bengt om att han lämnar sitt uppdrag.

  Ny vd, samma strategi

  Elisabeth Ringdahl framhåller den nya strategi som Bengt Alestig lagt och som bolagets nya vd Leif Thorwaldsson ska fullfölja. Han tillträder som ATL tidigare berättat den 9 december och kommer närmast från en position som rådgivare på riskkapitalbolaget Altor och som vd för företaget Ålö AB, som gör frontlastare till lantbruksmaskiner.

  ATL har sökt Bengt Alestig, som väljer att inte kommentera.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen