Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 december 2017

  Danskt bolag får odla medicinsk cannabis

  För första gången har ett företag i Danmark fått tillstånd att producera medicinsk cannabis.

  FOTO: Börge Nilsson

  Beskedet har fått delar av det danska lantbruket att hoppas på en ny marknad för att odla cannabis till sjukvården, rapporterar SVT Nyheter.

  Tillståndet går till bolaget Danish Cannabis. Försöksodlingen byggs upp i växthus på Fyn och produktionen gäller olja, plåster och piller. Företaget räknar med att skapa 100 nya jobb och nå en omsättning på mellan en halv och en miljard danska kronor.

  I Danska sjukvården dras en försöksverksamhet i gång som ska pågå de kommande fyra åren. Från och med nästa år kan patienter som medverkar i försöket få cannabis utskrivet av sin läkare i Danmark.

  I Tyskland godkändes cannabis för medicinskt bruk i våras, men där har ännu inget bolag fått klartecken att börja producera växten.

  LÄS MER: Danska bönder vill odla hampa LÄS MER: Hampaolja fall för hovrättenPREMIUM: Skördar hampa för mer än 50 miljoner

  Relaterade artiklar

  Till toppen